DISTRIBUIȚI
Facebook

Iranul va anunța noi pași în direcția reducerii angajamentelor luate față de partenerii din Acordul nuclear semnat în 2015 și din care Statele Unite s-au retras anul trecut, a informat duminică agenția de presă Tasnim, citată de Reuters, scrie mediafax.

„Organizația pentru Energie Atomică a Iranului va anunța mâine, la reactorul de apă grea de la Arak, pașii care au fost luați pentru reducerea angajamentelor Teheranului în cadrul Acordului”, informează agenția.


Citește și : Sara Netanyahu, găsită vinovată pentru utilizarea necorespunzător a fondurilor publice

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. În urma reintroducerii sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu îşi respectă promisiunile făcute în acord, inclusiv privind eliminarea sancţiunilor economice.

Mai mult, oficiali de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obţine în patru zile uraniu îmbogăţit până la un nivel de puritate de 20%.

Experţii sunt de părere că timpul necesar pentru obţinerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătăţeşte în momentul în care uraniul a fost îmbogăţit până la nivelul de puritate de 20%.

În conformitate cu termeni acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogăţească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

Citește și : Mii de persoane protestează în Hong Kong pentru retragerea completă a controversatului proiect de lege privind extrădarea