DISTRIBUIȚI
PressTV

Preşedintele american Donald Trump, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt ‘izolaţi’ în opoziţia lor faţă de Iran, a declarat luni ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Astăzi, lumea întreagă a declarat că nu mai este în linie cu politica SUA împotriva Iranului”, a declarat Zarif, într-un discurs citat de agenţia semioficială ISNA.


Vezi și: Bilanț nou al victimelor din Indonezia: Autoritățile anunță 91 de morți! – VIDEO

”Vorbiţi cu oricine, nu contează unde în lume, şi vi se va spune că Netanyahu, Trump şi Mohammed bin Salman sunt cei izolaţi, nu Iranul”, a declarat el.

În ajunul restabilirii sancţiunilor americane împotriva Iranului, consecinţă a retragerii SUA din acordului istoric din 2015 privind dosarul nuclear iranian, ministrul iranian a admis faptul că ţara se află într-o perioadă dificilă.

”Desigur, intimidarea SUA şi presiunile politice pot provoca perturbări, dar un fapt este că în lumea de astăzi America este izolată”, a menţionat Mohammad Javad Zarif.

Arabia Saudită şi Israelul, principalii rival regionali ai Iranului, sunt printre singurele ţări care sprijină ferm restabilirea sancţiunilor americane.

Citește și: Acțiune ca-n filme! Polițiștii americani au eliberat 11 copii

Ceilalţi semnatari ai acordului din 2015 – Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia – consideră că Iranul îşi respectă angajamentele şi depun eforturi comune să salveze acordul garantând Teheranului protecţie economică.

Uniunea Europeană a confirmat luni că este „hotărâtă să protejeze operatorii economici europeni implicaţi în afaceri legale cu Iranul, în conformitate cu legislaţia UE şi Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”. Această protecţie va duce la elaborarea unei legislaţii specifice care va intra în vigoare marţi.