DISTRIBUIȚI
AFP

Teheranul a salutat sâmbătă un vot al Consiliului de Securitate al ONU de respingere a rezoluţiei propuse de Washington pentru prelungirea embargoului asupra vânzărilor de arme către Iran care expiră în octombrie, informează France Presse, scrie agerpres.

„În istoria de 75 de ani a Naţiunilor Unite, America nu a fost niciodată atât de izolată”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Moussavi, după ce doar două ţări din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au aprobat propunerea de prelungire a embargoului.


Citește și : Peste 260 de români care lucrează în Germania la o fabrică de conserve, testați pozitiv pentru COVID-19

„În ciuda tuturor călătoriilor, presiunilor şi +vrăjelilor+, Statele Unite au reuşit să mobilizeze doar o ţară mică (să voteze) cu ele”, a spus el, referindu-se la eforturile şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo de a obţine sprijin pentru rezoluţia SUA.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, singura altă ţară care a susţinut rezoluţia este Republica Dominicană.

Embargoul împotriva vânzărilor de arme către Republica Islamică expiră la 18 octombrie, conform termenilor rezoluţiei care a aprobat acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat în iulie 2015 între Iran şi comunitatea internaţională.

Citește și : Reuniunile cu peste 10 persoane la Paris, interzise dacă nu este garantată distanţarea socială

În timpul votului ONU, „aseară, diplomaţia activă a Iranului, precum şi forţa juridică (a acordului nuclear) au învins din nou Statele Unite în Consiliul de Securitate”, a salutat Moussavi.

Preşedintele american Donald Trump a retras unilateral ţara sa din acordul asupra programului nuclear în mai 2018 şi a reimpus sancţiuni Iranului în cadrul unei campanii de „presiune maximă”.