DISTRIBUIȚI

 Republica Islamică Iran a salutat luni vizita istorică a papei Francisc în Irak, calificând-o drept o călătorie „bună şi constructivă” şi o dovadă a faptului că Irakul a devenit „o ţară sigură”, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Călătoria papei în Irak a fost foarte pozitivă şi foarte importantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă la Teheran. „Irakul a devenit o ţară sigură unde o călătorie atât de bună şi de constructivă a putut fi realizată”, a adăugat Khatibzadeh.


Vezi şi: Meghan Markle ‘ARUNCĂ-N AER’ Casa Regală britanică

Este prima reacţie oficială a Iranului la vizita papei Francisc, primul suveran pontif care s-a deplasat în Irak, ţară distrusă de ani de război şi grav afectată de pandemia de coronavirus.

În timpul vizitei sale de trei zile în Irak, papa Francisc a vizitat patru oraşe – Bagdad, Najaf, Erbil şi Mosul, fost bastion al grupării teroriste Stat Islamic şi unde zone vaste se află în continuare în ruine. La Najaf, suveranul pontif s-a întâlnit cu marele ayatollah Ali al-Sistani, o adevărată autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din întreaga lume.

Citeşte şi: Washingtonul şi Seulul S-AU ÎNŢELES la bani pentru finanţarea trupelor americane

De naţionalitate iraniană, marele ayatollah al-Sistani se prezintă de decenii drept garantul independenţei Irakului şi conduce o şcoală teologică ce pledează pentru retragerea clericilor din politică – unde ar trebui să ofere doar consiliere.

Această întâlnire „demonstrează în felul său dialogul interreligios şi apropierea dintre religii”, a apreciat Khatibzadeh, care a adăugat că „nu există alt mesaj decât dialogul, pacea şi prietenia între religii şi cooperarea între civilizaţii”.