DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe iranian a respins miercuri acuzaţiile SUA potrivit cărora Republica Islamică are un rol destabilizator în regiune, au anunţat media de stat iraniene, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat marţi că Iranul comite ‘acţiuni destabilizatoare’ prin susţinerea grupării şiite libaneze proiraniene Hezbollah în Liban, prin furnizarea de rachete pentru rebelii şiiţi houthi în Yemen şi prin trimiterea de arme şi luptători în Siria.


Citeşte şi: SUA. Kirstjen Nielsen a fost confirmată la conducerea Departamentului pentru Securitate Internă

‘Repetarea acuzaţiilor şi minciunilor neîntemeiate nu va ajuta la soluţionarea greşelilor mari şi strategice pe care America le-a făcut în ultimele decenii împotriva Iranului şi a regiunii’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bahram Qassemi, citat de mass-media de stat.

‘Deoarece mai este timp, domnul Tillerson ar trebui să devină mai familiar cu realităţile şi istoria regiunii şi cu politicile americane şi efectele acesteia care au condus la o instabilitate gravă şi la moartea a sute de mii de oameni nevinovaţi, între care femei şi copii’, a spus el.

Tillerson a afirmat marţi, în cursul unei vizite la Bruxelles, că Iranul trebuie să respecte termenii acordului nuclear din 2015. Acordul semnat de Iran, pe de o parte, şi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării graduale a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat în octombrie să certifice faptul că Teheranul respectă termenii acordului internaţional din 2015, chiar dacă inspectori internaţionali au afirmat contrariul.