DISTRIBUIȚI
REUTERS

Iranul a respins luni acuzaţia formulată de premierul israelian Benjamin Netanyahu conform căreia Teheranul se află în spatele exploziei produse săptămâna trecută la bordul unei nave israeliene în Golful Oman, informează Reuters, potrivit agerpres.

Explozia a avut loc joi pe nava MV Helios Ray, care plecase din portul saudit Dammam cu destinaţia Singapore. Deflagraţia a cauzat două găuri mari în pereţii navei.


Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

”Respingem ferm această acuzaţie”, a spus Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

”Securitatea Golfului Persic este extrem de importantă pentru Iran şi nu le vom permite (israelienilor) să răspândească teamă în regiune prin asemenea acuzaţii. Regimul sionist ştie foarte bine că răspunsul nostru la chestiunile de securitate este mereu ferm şi precis”, a continuat reprezentantul diplomaţiei iraniene, adăugând că Israelul este sursa instabilităţii din regiune.

Benjamin Netanyahu declarase pentru postul de radio Kan că ”a fost într-adevăr o operaţiune desfăşurată de Iran, acest lucru este evident”. Întrebat dacă Israelul va riposta, el a răspuns: ”Ştiţi care este politica mea. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului. Sunt decis să ne apărăm. Îi lovim (pe iranieni) peste tot în regiune”.

Postul de radio Kan a precizat că interviul cu premierul Benjamin Netanyahu fusese înregistrat duminică noaptea, înainte ca Siria să acuze Israelul de lansarea unor rachete asupra părţii de sud a Damascului. Israelul nu a confirmat informaţia, dar anterior a anunţat că lansează frecvent acţiuni militare împotriva transporturilor iraniene de arme din interiorul Siriei.

Yoav Galant, ministru în consiliul de securitate condus de premierul Netanyahu, a declarat pentru postul Ynet TV că imaginile cu nava MV Helios Ray arată că aceasta a fost ţinta unei operaţiuni de comando desfăşurate în apropiere de coastele aflate sub control iranian.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

În luna noiembrie, Iranul a promis că va da un răspuns ”calculat” la uciderea unui expert de-ai săi în domeniul nuclear, de care a acuzat Israelul. Guvernul israelian a respins aceste acuzaţii.

SUA au acuzat Iranul de mai multe atacuri asupra navelor comerciale în zone strategice din zona Golfului – printre altele, asupra a două petroliere saudite, în mai 2019. Teheranul a dezminţit implicarea în atacuri.