DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A police motorcycle burns during a protest over the death of Mahsa Amini, a woman who died after being arrested by the Islamic republic's "morality police", in Tehran, Iran September 19, 2022. WANA (West Asia News Agency) via REUTERS/File Photo

Mai mult de 300 de persoane au murit în Iran de la începutul mişcării de contestare provocate de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei, a indicat luni seară generalul Amirali Hajizadeh, comandant al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Toată lumea din ţară a fost afectată de moartea acestei doamne. Nu am ultimele statistici, dar cred că am avut poate mai mult de 300 de martiri şi persoane ucise printre copiii cei mai buni ai acestei ţări în urma acestui incident’, a declarat generalul Hajizadeh, făcând aluzie la forţele de ordine şi la manifestanţi, într-un video postat de agenţia de presă Mehr.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

În acest bilanţ figurează zeci de membri ai forţelor de ordine ucişi în confruntări cu manifestanţi ori asasinaţi, potrivit autorităţilor iraniene.

Bilanţul se apropie de cel difuzat de Iran Human Rights (IHR), ONG cu sediul în Norvegia, care a vorbit despre cel puţin 416 persoane ‘ucise în cursul reprimării manifestaţiilor în Iran’.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

Potrivit IHR, bilanţul cuprinde persoanele ucise în manifestaţiile legate de moartea Mahsei Amini şi pe cele care şi-au pierdut viaţa în violenţele din Sistan-Balucistan, o provincie din sud-estul Iranului.