DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a calificat joi drept „cel puţin suspecte” cele două incidente semnalate mai devreme în Golful Oman în care ar fi fost atacate vase petroliere şi a făcut apel la dialog regional pentru a evita tensiunile, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Suspect este puţin pentru a descrie ceea ce se pare că s-a întâmplat azi dimineaţă”, a transmis Zarif pe Twitter, remarcând că atacurile, dintre care unul a vizat o navă japoneză, au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe se întâlnea pentru „discuţii amicale” cu liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.


Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

Agenţia oficială de presă iraniană Irna a anunţat mai devreme că echipe de căutare şi salvare iraniene au recuperat 44 de marinari de pe două nave petroliere avariate în Golful Oman, 21 dintre ei proveniţi de pe petrolierul japonez Kokuka Courageous, navigând sub pavilion panamez.

Acesta ar fi fost atacat pe drumul din Arabia Saudită în Singapore, dar niciunul dintre membrii echipajului, cu toţii filipinezi, nu a avut de suferit, a declarat preşedintele companiei nipone Kokuka Sangyo, Yutaka Katada, citat de dpa

La rândul lor, autorităţile norvegiene au anunţat mai devreme că petrolierul Front Altair, proprietate a grupului norvegian Frontline, a fost atacat pe drumul între Emiratele Arabe Unite şi Iran şi la bord au fost semnalate trei explozii, dar cei 23 de membri ai echipajului nu au fost răniţi, a transmis AFP.

Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

Un comunicat al Frontline a menţionat că nava de 111.000 de tone, care naviga sub pavilionul insulelor Marshall, a fost atacată în jurul orei locale 06:03 GMT şi că echipajul a fost preluat de o altă navă aflată în trecere.

Un purtător de cuvânt al Frontline a precizat, citat de cotidianul VG de la Oslo, că la bordul navei nu se aflau norvegieni şi echipajul este format în majoritate din ruşi, georgieni şi filipinezi.

Toţi cei 44 de marinari salvaţi au fost transportaţi în portul iranian Jask, a menţionat Irna.