DISTRIBUIȚI
Reuters

Agenţia iraniană pentru energie nucleară are pregătite contramăsuri „aşteptate şi neaşteptate” pentru cazul în care SUA se vor retrage din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, a declarat preşedintele Iranului, Hassan Rohani, informează sâmbătă Reuters, conform agerpres.

„Organizaţia noastră pentru Energie Nucleară este în totalitate pregătită… pentru acţiuni la care ei se aşteaptă şi acţiuni la care ei nu se aşteaptă”, a declarat Rohani fără alte precizări, într-un discurs difuzat de televiziunea de stat, referitor la posibila decizie a preşedintelui american Donald Trump de retragere a SUA din acest acord, luna viitoare.


Citește și : Donald Trump salută decizia lui Kim Jong Un de a suspenda testele nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord

Vineri, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat deja că Teheranul are în vedere o varietate de contramăsuri dacă Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 (JCPOA).

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) este un acord internaţional încheiat pe 14 iulie 2015 între Iran şi şase mari puteri ale lumii: China, Franţa, Rusia, SUA, Germania şi Uniunea Europeană.

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat în mod repetat acordul, în care Occidentul promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a unei arme nucleare. Trump cere eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării de către Iran a rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Citește și : Kim Jong Un anunţă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord