DISTRIBUIȚI
www.islamtimes.org

Ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat miercuri că Teheranul nu a avansat nicio cerere care ar depăşi cadrul acordului privind programul nuclear iranian, semnat în 2015 cu marile puteri, informează AFP, potrivit agerpres

‘Nu avem nicio pretenţie care să treacă dincolo de acordul nuclear, contrar anumitor afirmaţii ale părţii americane în media’, a declarat ministrul iranian într-o conferinţă de presă la Teheran cu omologul său din Qatar, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

‘Cererile noastre se înscriu în cadrul acordului din 2015’, a insistat el.

Şeful diplomaţiei iraniene a ţinut astfel să dezmintă declaraţiile făcute marţi de emisarul american pentru Iran, Robert Malley, la postul public NPR.

Iranienii, ‘inclusiv la Doha, au adăugat pretenţii (…) pe care oricine le-ar putea considera ca neavând nimic de-a face cu acordul nuclear, lucruri pe care le-au dorit în trecut şi despre care noi, europenii şi alţii am spus clar că nu fac parte din această negociere’, a afirmat Malley.

Conform Washingtonului, discuţiile recente de la Doha între SUA şi Iran, prin intermediul Uniunii Europene, nu au permis ‘niciun progres’ în deblocarea negocierilor începute în aprilie 2021 la Viena pentru resuscitarea acordului din 2015.

Potrivit lui Amir-Abdollahian, ‘la negocierile recente de la Doha, una din principalele chestiuni asupra cărora ne-am concentrat a fost garanţia efectivă din partea Washingtonului (că Iranul va putea beneficia) de avantajele economice ale acordului’.

‘Statele Unite trebuie să se angajeze că Iranul va beneficia deplin de avantajele acordului din 2015. Până în prezent, partea americană nu a fost în măsură’ să o facă, a adăugat el.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

SUA s-au retras unilateral din acord în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, reimpunând sancţiuni economice severe împotriva Teheranului. În consecinţă, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele asumate prin acord şi este acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică, ceea ce Teheranul dezminte.

Din aprilie 2021 au loc negocieri indirecte sub egida Uniunii Europene pentru reintegrarea Statelor Unite în acord şi revenirea Iranului la respectarea angajamentelor iniţiale, în schimbul ridicării sancţiunilor americane, însă discuţiile sunt blocate din martie.