DISTRIBUIȚI
Financial Tribune

Iranul l-a convocat luni pe ambasadorul Germaniei la Teheran, după ce această ţară a iniţiat o rezoluţie a Consiliului ONU pentru drepturile omului vizând crearea unei comisii de anchetă internaţională privind reprimarea manifestaţiilor în Iran, relatează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile iraniene nu şi-au ascuns iritarea după adoptarea, joi, a acestei rezoluţii prezentate de Germania şi Islanda.


Citeşte şi: SUA şi Rusia dispun de modalităţi pentru a gestiona riscurile nucleare – Black News

„După iniţiativa Germaniei de a desfăşura o reuniune specială a Consiliului ONU pentru drepturile omului privind evenimentele recente din ţara noastră, ambasadorul Germaniei a fost convocat la Ministerul de Externe” iranian, a indicat agenţia de presă oficială Irna.

Iranul „nu va coopera cu niciun mecanism instituit în baza acestei rezoluţii fondate pe o abordare politică şi instrumentalizată”, afirmă Ministerul iranian de Externe, reiterând „respingerea totală” a acestui text şi protestând faţă de „declaraţiile fără fundament ale autorităţilor germane”.

Mai mulţi ambasadori, între care cei ai Germaniei, Marii Britanii şi Franţei, au fost convocaţi în ultimele săptămâni pentru a li se prezenta note de protest.

Reunite de urgenţă la iniţiativa Germaniei şi a Islandei, cele 47 de state membre ale celei mai înalte instituţii ONU în materie de supraveghere a respectării drepturilor omului au decis să numească o echipă de anchetatori care să facă lumină asupra încălcărilor drepturilor omului legate de reprimarea manifestaţiilor care zdruncină Iranul de două luni.

Citeşte şi: Kazahstanul vrea să naţionalizeze întreprinderile energetice aflate în dificultate

Valul de contestare a apărut după moartea unei tinere kurde iraniene Mahsa Amini, de 22 de ani, în arestul poliţiei moravurilor, după ce fusese reţinută pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Autorităţile iraniene denunţă „revolte” care ar fi încurajate de Occident, potrivit AFP.