DISTRIBUIȚI

Iranul nu vede niciun motiv să „îşi piardă timpul” în noi discuţii legate de programul nuclear al Teheranului cu preşedintele american Donald Trump, pentru că pe el „nu te poţi baza”, a declarat ministrul de externe iranian într-un interviu difuzat vineri, citat de dpa, potrivit agerpres.

Statele Unite au reintrodus sancţiuni petroliere asupra Iranului în noiembrie, la şase luni după ce s-au retras dintr-un acord-cadru din 2015 ce viza restrângerea capacităţilor nucleare ale Teheranului.


Citeşte şi: Jihadiştii islamişti au revendicat ultimele atentate teroriste din Africa

Întrebat dacă Iranul va redeschide discuţiile cu SUA cu privire la programul său nuclear, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera: „Avem deja un acord: l-am negociat doi ani şi jumătate cu Statele Unite şi mulţi alţi parteneri. Ne-ar mai trebui încă doi ani şi jumătate cu acest preşedinte, care probabil că nu va fi reales, să semnăm un document pe care succesorul său l-ar putea respinge?”.

Zarif a mai spus: „De ce ar trebui să ne pierdem timpul cu un partener pe care nu te poţi baza? Şi dacă aliaţii noştri europeni nu ar fi timizi, ar recunoaşte de asemenea acest lucru”.

Potrivit ministrului, poporul iranian este „pe bună dreptate îngrijorat” în legătură cu efectele economice ale sancţiunilor SUA, dar este de acord cu modul în care guvernul iranian le-a răspuns.

Citeşte şi: Atac armat asupra consulatului chinez din Pakistan. Doi poliţişti au fost ucişi – VIDEO

Zarif a mai spus că acordul nuclear din 2015 „este un acord bun”, dar a avertizat că şi Iranul ar putea renunţa la el dacă eforturile conduse de europeni pentru a-l menţine eşuează.

„Opţiunea noastre este să continuăm să colaborăm cu Europa pentru respectarea (acordului), dar există şi alte opţiuni”, a notat el.

„Dacă poporul iranian decide că nu aduce avantajele economice aşteptate, orice guvern – unul pragmatic, unul conservator sau oricum doriţi să îl etichetaţi – va urma voinţa populară”, a concluzionat Zarif.