DISTRIBUIȚI
Reuters

Conducerea iraniană şi-a exprimat miercuri disponibilitatea pentru discuţii cu Statele Unite în cadrul negocierilor de la Viena, informează dpa, potrivit agerpres.

„Undă verde pentru negocieri directe” a fost titlul de pe prima pagină a ziarului iranian Schargh. Iranul a exclus până acum contactul direct cu SUA la Viena, dar va schimba abordarea, scrie ziarul.


Citește și : Peru sare de 3 milioane de cazuri cu Covid

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a lăsat, de asemenea, să se înţeleagă că acest lucru s-ar putea întâmpla, afirmând că „negocierea cu inamicul în anumite etape nu ar trebui privită drept o capitulare”. Conform Constituţiei, el are ultimul cuvânt în toate chestiunile strategice.

Administraţia prezidenţială de la Teheran a făcut şi ea declaraţii similare.”Dacă SUA ridică sancţiunile, atunci un contact direct ar fi, de asemenea, destul de imaginabil”, a declarat preşedintele Ebrahim Raisi.

La Viena, aşa-numitul grup 4+1 – China, Franţa, Marea Britanie, Rusia plus Germania – negociează în încercarea de a salva acordul nuclear iranian din 2015.

Pactul nuclear poate funcţiona realist doar dacă Washingtonul ridică sancţiunile împotriva Iranului şi revine la acordul din care fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA în 2018. În schimb, Teheranul ar fi obligat să respecte obligaţiile prevăzute în acord, care vizează oprirea dezvoltării armelor nucleare de către Iran, dar care permite în oarecare măsură îmbogăţirea uraniului în scopuri paşnice.

Cu toate acestea, în prezent, negocierile din capitala Austriei au loc fără un contact direct între Teheran şi Washington.

Citește și : Polonia devine o ‘naţiune cadru’ la Eurocorps

Echipa de negociatori a Iranului a respins până acum negocierile directe. Cu toate acestea, în cercurile politice de la Teheran se înmulţesc opiniile potrivit cărora fără un acord nici sancţiunile americane nu ar putea fi ridicate şi nici criza economică nu s-ar putea încheia.

Din cauza sancţiunilor, Iranul, ţară bogată în petrol, traversează cea mai gravă criză financiară din istoria sa.