DISTRIBUIȚI
Reuters

Democraţia occidentală este „fragilă şi vulnerabilă”, a conchis joi preşedintele iranian Hassan Rohani, avertizând totodată împotriva ascensiunii „populismului”, după tulburările provocate de susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump miercuri la sediul parlamentului din Washington, relatează AFP şi EFE, potrivit agerpres.

„Ce am observat în SUA ieri seară şi astăzi a arătat, în primul rând, cât este de vulnerabilă şi fragilă democraţia occidentală, precum şi că, în aceste ţări, în pofida progresului ştiinţei şi tehnologiei, există mult populism”, a declarat Rouhani într-o alocuţiune transmisă de televiziunea de stat.


Citește și: Femeia care a murit în incidentele din Congresul american a fost ÎMPUȘCATĂ de polițiști

Acesta l-a calificat totodată drept „analfabet”, „bolnav” şi „populist” pe Donald Trump, care a adoptat în cursul mandatului de preşedinte o politică de „presiuni maxime” asupra Iranului.

„Să sperăm ca veninul persoanelor analfabete care îşi urmăresc interesele personale în gestionarea ţării să dispară din această ţară şi din lume”, a menţionat preşedintele iranian.

Citește și: Reacții internaționale la evenimentele bulversante din SUA

Liderul de la Teheran şi-a exprimat în acelaşi timp speranţa ca cele întâmplate la Washington şi în timpul mandatului lui Trump să fie „o lecţie pentru întreaga lume şi pentru viitorii guvernanţi” de la Casa Albă, îndemnându-l pe preşedintele ales Joe Biden să revină „la poziţia pe care ar trebui să se situeze SUA” şi să respecte normele relaţiilor internaţionale, „raţiunea şi legea”.