DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a cerut Uniunii Europene să medieze între Iran şi Statele Unite pentru a salva acordul nuclear iranian, într-un interviu acordat luni CNN International, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘În mod clar, poate exista un mecanism fie pentru a sincroniza’ revenirea celor două ţări în cadrul acordului, ‘fie pentru a coordona acţiuni posibile’, a declarat Zarif.


Citește și : Rumen Radev mai vrea un mandat de preşedinte al Bulgariei

Potrivit acestuia, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, poate să asume rolul de coordonator al comisiei mixte ce monitorizează aplicarea acordului semnat în 2015 ‘şi să orchestreze măsurile ce trebuie adoptate de Statele Unite şi măsurile pe care trebuie să le ia Iranul’.

Acordul de la Viena încheiat în 2015 între Iran şi membrii Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA şi Germania), la negocierea căruia a luat parte şi UE, a avut ca scop împiedicarea Republicii Islamice de a se dota cu bomba atomică, impunând limite stricte programului său nuclear menit să rămână exclusiv civil şi paşnic. În contrapartidă, comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile economice impuse regimului de la Teheran.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump, care a considerat că acordul este insuficient şi a argumentat că acesta nu abordează programul de rachete balistice şi celelalte activităţi ‘destabilizatoare’ ale Iranului în Orientul Mijlociu, a retras SUA din acord, a reimpus sancţiuni şi ulterior a înăsprit regimul acestora.

Citește și : Şeful diplomaţiei europene vrea să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi la Moscova

Noul preşedinte american, Joe Biden, a promis că va readuce SUA în acord cu condiţia ca Teheranul să revină în prealabil în limitele restricţiilor agreate, pe care Iranul a început treptat să nu le mai respecte ca răspuns la sancţiunile SUA.

Până acum, diplomaţia iraniană a cerut administraţiei Biden să facă primul pas în detensionarea relaţiei prin ridicarea sancţiunilor.