DISTRIBUIȚI
EFE

Ministerul iranian al Justiţiei a avertizat luni ambasadele europene de la Teheran să nu se amestece în cazul lui Navid Afkari, un luptător profesionist a cărui execuţie în weekend a provocat o undă de şoc la nivel internaţional, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Ambasadele străine nu ar trebui să devină portavocea grupurilor de opoziţie iraniene şi ar trebui cel puţin să adere la normele diplomatice”, a declarat Ali Bagheri, şef adjunct al biroului pentru relaţii internaţionale în cadrul ministerului.


Citeşte şi: Iranul a pus în funcţiune peste 1000 de centrifuge nucleare

„Presiunea din străinătate” nu va submina nici justiţia iraniană şi nici legile islamice care guvernează ţara, a spus el, în comentarii preluate de agenţia de presă de stat IRNA.

Înaltul oficial nu l-a menţionat pe Afkari pe nume şi nici ambasadele la care se referea.

Tânărul de 27 de ani a fost executat sâmbătă la închisoarea Adel-Abad din oraşul Shiraz în sudul Iranului. Potrivit autorităţilor legale iraniene, Afkari a ucis un ofiţer de securitate în timpul unei demonstraţii ce a avut loc acolo în 2018.

Potrivit Iranului, el şi-ar fi mărturisit fapta, dar sportivul, familia şi organizaţiile pentru drepturile omului au declarat că mărturia crimei i-a fost smulsă sub tortură.

Afkari a fost înmormântat duminică pe fondul unor măsuri stricte de securitate şi familiei sale nu i s-a permis să participe la înmormântare.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif plănuia să viziteze Europa în această săptămână, dar călătoria a fost anulată, aparent din cauza problemelor logistice legate de pandemia de coronavirus.

Citeşte şi: Al doilea val de coronavirus obligă mapamondul să revină la măsurile de izolare

Cu toate acestea, au circulat speculaţii sugerând că el nu a mai fost invitat sau a vrut să evite întrebările incomode asupra cazului Afkari.

Luni, Ministerul de Externe german a declarat într-un comunicat că este „consternat” că execuţia lui Afkari a avut până la urmă loc şi a cerut Iranului să oprească execuţiile protestatarilor deţinuţi.