DISTRIBUIȚI

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat luni Israelul împotriva oricărei acţiuni care vizează Iranul, în timpul unui discurs în faţa militarilor cu ocazia Zilei Armatei la Teheran, informează France Presse, potrivit agerpres.

Trebuie „să ştiţi că, dacă efectuaţi cea mai mică acţiune împotriva naţiunii iraniene, obiectivul forţelor noastre armate va fi inima regimului sionist” (al Israelului). (…) Nu vă vom lăsa în pace”, a spus Raissi.


Citeşte şi: Ruşii au reluat bombardarea Mariupolului – Black News

Preşedintele iranian a avertizat săptămâna trecută că Iranul nu va permite inamicului său declarat Israelul să pună în pericol securitatea regiunii prin intermediul vreunei ţări, inclusiv Irakul.

În martie, Iranul a lansat şase de rachete balistice asupra Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan irakian, rănind uşor doi civili.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au confirmat că au tras proiectilele, susţinând că atacul a vizat un „centru strategic” folosit de Israel.

Guvernatorul Erbilului Oumid Khushnaw a calificat ca „fără nicio bază” afirmaţiile privind existenţa unor situri israeliene la Erbil şi în împrejurimi, afirmând că „nu există situri israeliene în regiune”.

„Să ştiţi că marea putere a forţelor noastre armate nu vă va lăsa în pace”, a declarat luni Raissi, cu referire la Israel.

Teheranul şi-a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie intenţia de a opri utilizarea complexului numit Tesa din Karaj, în vestul capitalei, vizat în vara anului 2021 de un atac atribuit Israelului de către Republica Islamică.

Joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că a fost informată de către Iran despre punerea în funcţiune a unui nou atelier de fabricare a componentelor de centrifugă la Natanz (centru), principalul sit de îmbogăţire a uraniului din ţară.

Această evoluţie are loc în timp ce negocierile pentru salvarea acordului internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian nu au condus la o înţelegere, la un an după ce au început la Viena.

Citeşte şi: Stat Islamic promite răzbunarea morţii liderului său şi îndeamnă la noi atacuri teroriste în Europa – Black News

Pentru a ajunge la un acord la Viena, iranienii cer mai ales ca americanii să retragă Gardienii Revoluţiei de pe lista lor neagră a „organizaţiilor teroriste străine”.

Dar dreapta americană şi Israelul au avertizat împotriva unei astfel de decizii a Washingtonului.

Israelul se opune unei posibile reveniri la acordul internaţional din 2015 pe tema programului nuclear al Iranului.