DISTRIBUIȚI
news24.com

Autorităţile iraniene au eliberat majoritatea persoanelor arestate în timpul protestelor anti-guvernamentale din decembrie, însă aproximativ 300 de manifestanţi rămân în continuare în închisoare şi riscă să fie inculpaţi, a declarat marţi ministrul de interne al Iranului, Abdolreza Rahmani Fazli, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Oficiali din sistemul judiciar au spus că aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate în protestele care au durat o săptămână şi care s-au extins la circa 80 de oraşe din Iran. Un parlamentar a afirmat însă că numărul arestărilor ar fi fost mult mai mare, de 3.700 de persoane.


Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Declanşate de scumpirea alimentelor, protestele – cele mai mari din Iran de la amplele manifestaţii pro-reformă din 2009 – au luat ulterior o dimensiune politică, tot mai multe persone cerând plecarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Confruntările dintre protestatari şi poliţie s-au soldat cu moartea a 25 de persoane, conform datelor oficiale.

„Mai puţin de 300 dintre persoanele care au comis ilegalităţi la recentele proteste sunt în continuare în închisoare, iar cazurile lor sunt în procesul de justiţie”, a spus Abdolreza Rahmani Fazli, citat de agenţia de ştiri Tasnim.

Ministrul a spus că la Teheran numai nouă persoane mai sunt în detenţie.

Centrul pentru Drepturile Omului în Iran, un grup civic cu sediul la New York, a transmis vineri că unii deţinuţi arestaţi în timpul protestelor riscă să fie inculpaţi pentru capete de acuzare care le-ar putea aduce pedeapsa cu moartea.

Citeşte şi: CIA preconizează un amestec al Rusiei în alegerile americane din noiembrie

Şeful sistemului judiciar, Sadeq Larijani, a cerut în această lună instanţelor să fie înţelegătoare cu cei care au protestat paşnic şi să îi pedepsească doar pe ce care au distrus bunuri publice şi „au urmat ordine ale inamicilor”.

Câţiva deţinuţi ar fi murit în arest. Reprezentanţii sistemului judiciar au confirmat două astfel de decese, dar au spus că a fost vorba de cazuri de sinucidere.

Activiştii susţin că până la cinci persoane au murit în detenţie şi au cerut o investigaţie independentă.