DISTRIBUIȚI
Twitter

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a anunţat luni revenirea în ţară, în următoarele zile, a omului de ştiinţă Sirous Asgari (foto), care este deţinut în SUA după ce a fost acuzat că a furat secrete industriale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Dosarul dr. Sirous Asgari a fost închis în America şi probabil va reveni în ţară în două sau trei zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Abbas Moussavi, potrivit agenţiei iraniene Isna. „Asta se va întâmpla dacă nu va apărea nicio problemă sau obstacol”, a adăugat el.


Citește și: Fiica primarului din New York a fost ARESTATĂ în timpul protestelor

Acuzat de furt de secrete industriale în timpul unei vizite academice în Ohio, Sirous Asgari a fost achitat în noiembrie dar este în continuare deţinut, din câte se pare din raţiuni legate de legea imigraţiei.

MAE iranian a anunţat luna trecută că Asgari a contactat noul coronavirus în cursul detenţiei.

Omul de ştiinţă a declarat în martie pentru cotidianul britanic The Guardian că poliţia americană pentru imigraţie îl ţine într-un centru de detenţie din Louisiana fără instalaţii sanitare de bază şi că îi refuză repatrierea în Iran, în pofida achitării sale.

Iranul şi SUA au în detenţie, reciproc, cetăţeni ai celeilalte ţări şi au făcut apel recent la eliberarea lor pe fondul pandemiei de COVID-19.

Iranul este ţara cea mai afectată din Orientul Mijlociu, cu peste 150.000 de contaminări cu COVID-19, dintre care aproape 8.000 de morţi. Atât în străinătate, cât şi în ţară experţii şi responsabilii au suspiciuni că cifrele oficiale sunt mult subestimate.

SUA sunt ţara cea mai afectată de pandemie din lume, cu aproape 1,8 milioane de cazuri confirmate, dintre care peste 104.000 de morţi.

Citește și: SUA au trimis în Brazilia două milioane de doze de hidroxiclorochină

Mai multe arestări şi condamnări ale unor iranieni au avut loc în SUA după ce preşedintele american Donald Trump a denunţat în 2018 acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reinstituit sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Iranul, care are în detenţie cel puţin cinci americani, a făcut recent apel la un schimb global de prizonieri cu SUA, care au în detenţie 15 cetăţeni iranieni, potrivit unei liste întocmite de AFP plecând de la comunicate oficiale şi informaţii din presă.