DISTRIBUIȚI

Teheranul va anunţa miercuri ”acţiuni reciproce” la exact un an de la retragerea SUA din acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian, a anunţat luni agenţia de presă semioficială iraniană ISNA, care a citat ”surse informate”, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Republica Islamică nu intenţionează să se retragă din acordul nuclear, a adăugat ISNA.


Citește și : Partidul lui Marine Le Pen conduce în preferințele alegătorilor pentru europarlamentare (sondaj)

Mai mulţi lideri europeni au fost informaţi neoficial în legătură cu decizia Iranului.

La 8 mai 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din acordul respectiv şi, în consecinţă, au reintrodus sancţiuni dure asupra Teheranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei cu intenţia declarată de reducere totală a lor.

Trump încă nu era preşedinte la data încheierii acordului dintre marile puteri şi Iran.

Teheranul a declarat în numeroase ocazii că programul său de rachete balistice nu are nimic de-a face cu activitatea sa nucleară şi că are un caracter absolut defensiv, iar sprijinul acordat altor ţări din Orientul Mijlociu nu priveşte Washingtonul.

Citește și : Macron: Franța pledează pentru rămânerea Rusiei în Consiliul Europei

Conform acordului din 2015, Iranul şi-a limitat capacitatea de îmbogăţire a uraniului în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale ce fuseseră impuse Teheranului. Inspectorii ONU au verificat constant conformarea Iranului cu prevederile acordului.

Ceilalţi semnatari ai documentului – Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China – rămân angajate faţă de acord.