DISTRIBUIȚI

Atacul care a vizat o navă comercială iraniană în Marea Mediterană probabil a fost comis de Israel, anunţă Ministerul de Externe de la Teheran, avertizând că Iranul ar putea riposta la acest incident.

Dovezile sugerează că atacul asupra navei cargo Shahr-e Kord a fost comis de Israel, afirmă Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, conform agenţiei de presă Tasnim şi cotidianului Times of Israel, potrivit mediafax.


Citeşte şi: Secţiile de votare din Ţările de Jos s-au deschis pentru alegerile de trei zile

„Ţinând cont de zona geografică a atacului şi de caracterul feroce şi agresiv al regimului israelian, toate indiciile conduc spre Israel. Regimul israelian îşi găseşte supravieţuirea în război, în crize şi haos. Iranul va analiza toate opţiunile când va afla cine este implicat în această operaţiune”, a explicat Saeed Khatibzadeh.

„Oficialii israelieni sunt conştienţi de modul în care se poate apăra Iranul”, a avertizat Saeed Khatibzadeh.

Săptămâna trecută, o navă comercială iraniană a fost vizată de un atac în Marea Mediterană, conform armatorului iranian IRISL, catalogând incidentul, care intervine în contextul amplificării tensiunilor cu Israelul, drept „act terorist”. Nava Shahr-e-Kord, care circula din Iran spre Europa, a fost vizată de o explozie, urmată de un incendiu, a declarat vineri Ali Ghiasian, purtătorul de cuvânt al Companiei Navale a Republicii Islamice Iran (IRISL). „Din fericire, niciun membru al echipajului nu a fost rănit, dar vasul a suferit avarii în urma atacului terorist care poate fi considerat şi act de piraterie”, a precizat Ali Ghiasian, citat de site-ul iranian Nournews.ir.

Potrivit site-ului MaritimeBulletin.net, nava cargo iraniană Shahr-e-Kord a luat foc în cursul nopţii de miercuri spre joi, în largul Portului sirian Latakia. Nava ar fi ajuns în Siria din Iran, după traversarea Canalului Suez.

Surse citate de presa iraniană au afirmat că incidentul ar fi un atac al Israelului, ca ripostă la incidentul care a vizat la sfârşitul lunii februarie nava israeliană MV Helios Ray în Golful Oman.

Incidentul intervine în contextul amplificării tensiunilor între Israel şi Iran. În ultimele săptămâni, Israelul a acuzat public Iranul de o serie de acţiuni de sabotaj. Premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a atribuit Iranului explozia care a vizat nava cargo israeliană MV Helios Ray în Golful Oman. Iranul a negat implicarea în atac. La rândul său, ministrul israelian al Mediului, Gila Gamliel, a atribuit Iranului poluarea cu petrol a plajelor israeliene, deşi Benjamin Gantz, ministrul israelian al Apărării, a admis că nu există dovezi că ar fi vorba de un act deliberat.

Conform unor surse citate de publicaţia The Wall Street Journal, armata israeliană a atacat, în ultimii doi ani, numeroase nave comerciale care se îndreptau spre Siria, de cele mai multe ori fiind vizate vase care transportau petrol iranian, pe fondul preocupărilor privind finanţarea extremismului în Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: Biden şi Pelosi se abţin să-l demită pe guvernatorul statului New York

Dezvăluirile evidenţiază o nouă dimensiune a campaniei israeliene de contracarare a activităţilor militare şi economice ale Iranului, pentru blocarea susţinerii acordate grupurilor islamiste aliate din Orientul Mijlociu. Începând din 2018, Israelul a efectuat sute de raiduri aeriene, în principal în Siria, vizând obiective militare iraniene sau ale grupurilor fundamentaliste proiraniene.

Israelul este îngrijorat de programul nuclear al Iranului. Guvernul israelian nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear iranian. Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015. Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu.