DISTRIBUIȚI

Politica externă a Iranului este să înfrunte hegemonia SUA şi să protejeze multilateralismul, a declarat luni vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri, adăugând că decizia Teheranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acordul nuclear ar putea fi schimbată dacă celelalte părţi îşi respectă partea lor din înţelegere, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Iranul şi SUA au fost foarte aproape de o confruntare în iunie după ce Teheranul a doborât o dronă americană, ceea ce ar fi putut declanşa un atac de răspuns, despre care preşedintele american Donald Trump a spus că a fost anulat în ultimul moment.


Citeşte şi: Atac armat în California (VIDEO): Cel puţin trei oameni au fost ucişi!

„Politica externă a Republicii Islamice a Iranului este să protejeze multilateralismul şi să înfrunte hegemonia americană”, a spus Jahangiri, conform agenţiei de ştiri IRIB.

Relaţiile Iranului cu Washingtonul s-au înrăutăţit semnificativ după ce Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri şi a reimpus sancţiuni Iranului.

Jahangiri a precizat că decizia Iranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acord ar putea fi schimbată dacă statele încă semnatare ale înţelegerii îşi vor respecta partea lor.

Citeşte şi: Un alt oficial pleacă din administraţia lui Trump: Şeful serviciilor de informaţii renunţă la funcţie!

Iranul a transmis în mai că îşi va diminua angajamentele prevăzute de pact, pe baza căruia majoritatea sancţiunilor internaţionale aplicate Teheranului au fost ridicate în schimbul reducerii de către Iran a activităţii sale nucleare.

Teheranul consideră că ţările încă semnatare – Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia – ar putea face mai mult pentru a diminua efectele retragerii SUA din înţelegere.