DISTRIBUIȚI

Submersibilul nuclear rusesc K-329 ‘Belgorod’, considerat cel mai lung din lume şi pe care Rusia încearcă să-l ţină departe de ochii publicului, a fost identificat recent de un expert al prestigiosului portal pe probleme militare Covert Shores într-o fotografie dată publicităţii de agenţia de presă oficială rusă TASS în care apare în prim-plan un alt submarin, a informat miercuri agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit agerpres.

Întrucât termenul de exploatare al submarinului strategic de rachete TK-208 ”Dmitri Donskoi” (clasa NATO Typhoon) se apropie de final, agenţia TASS a publicat la 16 august mai multe fotografii cu acesta în prim-plan cu o rezoluţie foarte mare.


Citește și : Veste bună pentru Chişinău: Rusia ÎŞI RETRAGE arsenalul sovietic din Transnistria

Dar nu submarinul ”Dmitri Donskoi” a suscitat interesul experţilor, ci un submersibil care apare în fundal. Este vorba de K-329 ”Belgorod”, care anterior a fost văzut doar parţial şi în imagini din satelit, oferind doar o idee generală despre dimensiunea reală a vasului. Într-un cuvânt, potrivit experţilor, acesta este cel mai lung submarin din lume.

Conform Covert Shores, pentru prima dată în această fotografie se poate vedea profilul complet al submarinului deasupra liniei de plutire.

K-329 ”Belgorod” – singura unitate a proiectului 09852 – este destinat să transporte vehicule subacvatice de tip ”Poseidon”, un fel de dispozitive gen batiscaf, dar de dimensiuni mici, cu propulsie nucleară, capabile să transporte ogive nucleare cu o putere de distrugere foarte mare în apropiere de ţărmul unui potenţial inamic.

În opinia experţilor, lansarea unor astfel de ogive de către dispozitivele ”Poseidon” ar putea duce la apariţia unor zone extinse de contaminare radioactivă, tsunami şi alte consecinţe distructive.

La ora actuală, submarinul K-329 ”Belgorod” este încă în etapa de finalizare. În iulie, presa rusă a informat că Moscova intenţionează să lanseze la apă în 2019 submarinul nuclear cu destinaţie specială ”Habarovsk”, aflat în construcţie la şantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg, destinat să devină a doua platformă purtătoare pentru dispozitivele ”Poseidon”.

Citeşte şi: Preşedintele Adunării Generale din Franţa, INCULPAT într-un caz de corupţie

Submersibilul ”Belgorod” a fost lansat la apă la 23 aprilie, iar ceremonia lansării la apă la şantierul naval din Severodvinsk a fost urmărită prin videoconferinţă de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin.

Deocamdată, submarinul secret al Rusiei se află în faza de adaptare, urmând ca testarea sa să înceapă anul viitor pentru ca vasul să fie introdus în serviciu către sfârşitul anului 2020 sau începutul anului 2021, conform agenţiei de presă citate.