DISTRIBUIȚI

Miniştrii de externe ai UE nu au arătat „apetit” pentru o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva Rusiei, a declarat marţi şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă online, fapt pe care l-a constatat după ce le-a cerut acestora luni să ia în considerare o astfel de măsură, potrivit agerpres.  

„Nu am sesizat un apetit pentru sancţiuni sectoriale luni. Poate că motivul pentru acest lucru a fost că am avut discuţia prin videoconferinţă şi dacă aş fi fost acolo le-aş fi simţit mai bine apetitul”, a declarat Dmitro Kuleba în cadrul conferinţei online pentru jurnaliştii străini.


Citește și : 260 de ONG-uri cer 5,5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 34 de milioane de oameni

„Dar vreau să le transmit un lucru foarte clar. Sancţiunile individuale sunt bune, îşi ating scopul, dar sunt insuficiente pentru a demotiva Rusia să facă noi paşi agresivi. Deci scopul meu în acest moment este să le semnalez colegilor mei din UE că trebuie să înceapă să ia în calcul opţiunea asta, să fie pregătiţi. Pentru că simplul fapt că au lansat această discuţie va avea un impact asupra Rusiei, pentru că Rusia se teme de sancţiuni economice”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

De asemenea, a spus Kuleba, „un alt adevăr trist este că Rusia a găsit breşe în regimul sectorial de sancţiuni existent”.

„Iar asta este o altă discuţie pe care trebuie să o începem. Cum să găsim acele breşe, în loc să ne prefacem că nu le vedem”, a tras el un semnal de alarmă.

„Sancţiunile sectoriale sunt o problemă de timp şi de comportament al Moscovei. Din interacţiunile mele recente cu miniştrii de externe german şi francez pot să deduc că ei înţeleg această realitate”, a mai declarat Kuleba.

Ministrul a reiterat că doreşte o soluţie diplomatică la noile tensiuni cu Moscova pe fondul conflictului din estul Ucrainei şi al situaţiei din Crimeea, dar a precizat că atât el, cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu au reuşit să discute la telefon cu omologii lor Serghei Lavrov şi Vladimir Putin.

Citește și : O cofetărie din Ungaria vinde deserturi în formă de vaccin: Galben pentru AstraZeneca, verde pentru Pfizer

Răspunzând unei întrebări, el a precizat că nu a abordat problema gazoductului Nord Stream 2 la videoconferinţa cu miniştrii europeni de externe de luni, reamintind însă că poziţia Ucrainei este una cunoscută.

„Nord Stream 2 este un proiect prost şi merge împotriva celor mai bune interese ale securităţii energetice în Europa. Este rău pentru securitatea energetică a Ucrainei, dar şi pentru securitatea Ucrainei ca întreg. Pentru că dacă conducta noastră este goală, atunci Federaţia Rusă va avea mâinile dezlegate pentru a se comporta şi mai agresiv în Ucraina”, a avertizat Kuleba.