DISTRIBUIȚI
tass

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat marţi că ţările occidentale încearcă să extindă ”sistemul de tip NATO” şi în regiunea Asia-Pacific, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

În mesajul transmis participanţilor la Conferinţa internaţională privind securitatea de la Moscova, şeful statului rus a spus că Statele Unite încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina.


Citeşte şi: Finlanda cere INTERZICEREA turiştilor ruşi în UE, Germania se opune – Black News

”Situaţia din Ucraina demonstrează că Statele Unite caută să prelungească acest conflict. Ele acţionează în aceeaşi manieră alimentând potenţialul de conflicte în Asia, în Africa, în America Latină”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite şi Occidentul că transformă populaţia Ucrainei în carne de tun, deoarece au nevoie de conflicte pentru a-şi „păstra hegemonia”, relatează EFE şi TASS.

”Pentru a-şi păstra hegemonia, au nevoie de conflicte. Tocmai din acest motiv au pregătit rolul de carne de tun pentru poporul ucrainean”, a spus el în mesajul video adresat participanţilor la cea de-a 10-a Conferinţă internaţională privind securitatea, de la Moscova.

Putin a adăugat că, în acelaşi scop, ţările occidentale „au pus în aplicare proiectul ‘anti-Rusia’, au închis ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la uciderea în masă a locuitorilor din Donbas, au pompat şi continuă să pompeze arme regimului de la Kiev, inclusiv arme grele”.

”În aceste condiţii, am decis să desfăşurăm o operaţiune militară specială în Ucraina în deplină conformitate cu Carta ONU”, a declarat Putin. Obiectivele campaniei militare, a subliniat el, ”au fost clar definite: asigurarea securităţii Rusiei şi a cetăţenilor noştri, apărarea locuitorilor din Donbas de genocid”.

Preşedintele rus a mai spus că situaţia din lume se schimbă în mod dinamic şi că se profilează „contururile unei ordini mondiale multipolare”.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident.

Vladimir Putin s-a referit şi la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, efectuată la începutul acestei luni, spunând că a fost ”o provocare planificată minuţios”.

”Aventura americană cu privire la Taiwan nu este doar o simplă călătorie a unei politiciene iresponsabile, ci este parte a unei strategii intenţionate şi conştiente vizând să destabilizeze şi să facă haotică situaţia din regiune şi din lume. Este o demonstraţie insolentă a lipsei lor de respect faţă de obligaţiile lor internaţionale şi faţă de suveranitatea altor ţări”, accentuat liderul rus.

Relaţiile între SUA şi Rusia cunosc o perioadă de tensiuni fără precedent. Vizată de o serie de sancţiuni occidentale grele din cauza conflictului ucrainean, Moscova încearcă să-şi consolideze relaţiile cu ţările din Africa şi Asia.

Citeşte şi: Antonio Guterres l-a băgat în şedinţă pe ministrul rus al Apărării: Cei doi au vorbit despre Zaporijjea şi masacrul de la Olenivka – Black News

Rusia deja calificase drept o ”provocare” vizita de la începutul lui august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, care a provocat iritarea Chinei, apreciind că Beijingul are dreptul de a lua ”măsurile necesare pentru protejarea suveranităţii sale”.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu autorităţile de la Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul.