DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A Gazprom technician inspects a pressure gauge at the gas export monopoly's Sudzha compressor station, January 14, 2009. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA)/File Photo

Ţările membre UE au în continuare opinii diferite cu privire la modul în care ar trebui plafonat preţul gazelor naturale, cu o săptămână înaintea unei reuniuni cruciale a miniştrilor europeni ai Energiei, la care ar trebui să fie convenit un acord, transmite Bloomberg, potrivit agerpres

Cehia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, ar fi propus un nou compromis care prevede reducerea pragului de intervenţie, până la 220 de euro pentru un Megawatt-oră, de la cel de 275 euro un Megawatt-oră sugerat luna trecută de Comisia Europeană, se precizează într-un document de lucru consultat de Bloomberg. Majoritatea ţărilor membre au criticat vehement nivelul de preţ propus de executivul comunitar. Separat, însă, două grupuri de ţări au avansat propriile lor soluţii pentru plafonarea preţului gazelor.


Citește și : Moscova anunţă un atac ucrainean cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei

Un acord cu privire la preţul la care vor fi plafonate gazele naturale este crucial pentru a debloca adoptarea unui pachet mai amplu de măsuri de urgenţă, care include şi achiziţiile comune de gaze şi limitarea fluctuaţiilor de preţ pe parcursul unei zile de tranzacţionare. Deşi miniştrii europeni ai Energiei au căzut de acord asupra formei finale a pachetului încă de luna trecută, aprobarea lor oficială a trebuit să fie amânată pentru a putea fi purtate noi discuţii cu privire la plafonarea preţului la gaze.

Potrivit Bloomberg, preşedinţia cehă ar fi propus de asemenea reducerea numărului de zile necesare pentru aplicarea unui plafon la preţul gazelor naturale de la două săptămâni, cât a cerut iniţial Comisia, până la cinci zile.

Ţările de Jos au venit însă cu un plan separat care prevede plafonarea preţului la gazele destinate a fi depozitate, care în vara acestui an au înregistrat o creştere fără precedent pe măsură ce ţările s-au grăbit să îşi umple depozitele subterane. În documentul consultat de Bloomberg, Ţările de Jos susţin că un „mecanism extins de control al preţurilor”, precum cel propus de Comisia Europeană, ar putea distorsiona piaţa şi afecta aprovizionarea.

„Actuala propunere a Comisiei are numeroase dezavantaje. Acest dezavantaje pot fi prevenite prin introducerea unui plafon de preţ mai ţintit care este destinat să prevină episoadele de creşteri excesive de preţuri precum cele înregistrate la finele lunii august”, se arată în documentul consultat de Bloomberg.

Deşi ideea avansată de Ţările de Jos ar putea fi aplicată pe lângă mecanismul extins de control al preţurilor avut în vedere la nivelul UE, documentul scoate în evidenţă divergenţele de opinie cu privire la modalitatea cea mai bună de a scădea preţurile într-un moment când se apropie iarna.

Citește și : Ministrul turc al Justiţiei: Extrădarea unui membru al PKK de către Suedia în weekend este un ‘început’

Săptămâna trecută, şapte state membre UE au cerut un plafon mai strict impus preţului gazelor, susţinând că plafonul din versiunea Comisiei nu ar fi fost declanşat niciodată pentru că are mult prea multe condiţii ataşate. Miniştrii europeni ai Energiei vor încerca să ajungă la un acord cu privire la acest dosar spinos la reuniunea lor din 13 decembrie, chiar dacă este posibil ca discuţiile să se prelungească până la summitul liderilor UE ce va fi organizat la finele săptămânii următoare.