DISTRIBUIȚI
Egypt Today
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-06-21 09:08:16Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Ţările din estul Mediteranei au aprobat luni, la Cairo, înfiinţarea unui forum pentru crearea unei pieţe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor cu infrastructura şi oferirea de preţuri competitive, a anunţat Ministerul Petrolului din Egipt, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Statele implicate în proiect sunt Egipt, Cipru, Grecia, Israel, Italia, Iordania şi Palestina, însă pot adera şi alte ţări.


Citește și : Captură-record de două tone de cocaină în Letonia

Obiectivul organizaţiei „este de a crea o piaţă regională a gazelor naturale care să servească intereselor membrilor săi asigurând cererea şi oferta, optimizând resursele de dezvoltare, raţionalizând costurile cu infrastructura, oferind preţuri competitive şi îmbunătăţind relaţiile comerciale”, se arată în comunicat.

Anunţul face parte din seria de demersuri ce vizează transformarea estului Mediteranei într-un hub energetic important.

Forumul, care va avea sediul în Cairo, va sprijini ţările producătoare „prin îmbunătăţirea cooperării lor cu statele de tranzit şi cele care achiziţionează gaze în regiune, profitând de infrastructura existentă şi dezvoltând noi reţele de infrastructură pentru a face faţă volumului actual şi viitor de gaze”, se arată în comunicat.

În septembrie, Israel şi Egipt au achiziţionat o participaţie de 39% la gazoductul EMG, deschizând calea unui acord privind exportul de gaze naturale în valoare de 15 miliarde de dolari, din acest an.

Citește și : Pierre Moscovici va propune renunţarea la regula unanimităţii în adoptarea deciziilor UE privind fiscalitatea

De asemenea, Ciprul negociază cu Egiptul construcţia unui gazoduct care să lege zăcământul cipriot Aphrodite de facilităţile LNG ale autorităţilor de la Cairo.

În ultimii ani, Egiptul şi-a majorat rapid producţia de gaze naturale, sperând să devină un hub pentru exporturi către Europa, după ce în ultimii ani a făcut o serie de descoperiri semnificative, inclusiv cel mai mare zăcământ de gaze din marea Mediterană, Zohr.