DISTRIBUIȚI
IoT Academy

Ţările de Jos au anunţat vineri maxim 440.000 de zboruri pe an pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, faţă de o capacitate de 500.000 atinsă înainte de pandemie, decizie care creează „multă incertitudine”, transmite AFP, potrivit agerpres

Guvernul de la Haga a precizat într-un comunicat că are în vizor „ca prioritate, poluarea fonică”, recunoscând în acelaşi timp că este „un mesaj dificil pentru sectorul aviatic”.


Citește și : Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței (CDC)

Reducerea zborurilor, care urmează să fie introdusă din noiembrie anul viitor, va avea drept consecinţă „mai puţină poluare fonică şi mai puţine emisii de CO2, de azot”, afirmă guvernul într-o scrisoare adresată parlamentului. Cu toate acestea, se precizează că reducerea emisiilor de azot „nu a fost motivul acestei decizii”.

„Multe lucruri rămân neclare”, a reacţionat aeroportul Schiphol, afirmând că, prin această decizie,”se asumă riscuri semnificative asupra calităţii reţelei”.

Locuitorii din regiunea aflată în preajma aeroportului Schiphol, o zonă dens populată, s-au plâns în mod regulat de poluarea fonică şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele zborurilor asupra sănătăţii, naturii şi climei.

Ministrul olandez al infrastructurii, Mark Harbers, a recunoscut că decizia conţine „un mesaj dificil pentru sectorul aviaţiei”, care încă se recuperează după consecinţele pandemiei de coronavirus.

Este o nouă lovitură pentru aeroport, care a anunţat la începutul acestei luni că va limita numărul de călători în această vară şi va anula zboruri pentru a evita aglomeraţia de pe aeroport, unde, în ultimele săptămâni, s-au înregistrat cozi interminabile din cauza lipsei de personal.

Guvernul susţine, însă, că „prin acest număr de zboruri, Schiphol îşi poate menţine reţeaua internaţională de destinaţii”, au reacţionat, cu stupoare, reprezentanţi din domeniul aviatic.

Un raport din 2022 al filialei europene a Consiliului Internaţional al Aeroporturilor (ACI Europe) plasează aeroportul Schiphol pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte conectivitatea aeriană directă.

Citește și : Ministrul spaniol al Apărării avertizează că Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice în timpul summitului NATO

„Decizia guvernului de a reduce drastic capacitatea aeroportului va slăbi Ţările de Jos”, a declarat directorul general al ACI Europe, Olivier Jankovec, citat într-un comunicat.

„Această decizie bruscă este o lovitură pentru aviaţie, forţa de muncă şi economia Ţărilor de Jos”, a reacţionat directorului general IATA, Willie Walsh, care a denunţat o hotărâre „şocantă”.