DISTRIBUIȚI
© Getty Images / Adam Davy

Ţările baltice şi Polonia şi-au afirmat sprijinul, marţi, la solicitarea Ucrainei de excludere totală a sportivilor ruşi şi belaruşi de la Jocurile Olimpice de la Paris, punând presiune pe Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care lucrează la reintegrarea lor sub drapel neutru, informează AFP, potrivit agerpres.

„Decizia de a autoriza ruşii şi belaruşii să participe la viitoarele Jocuri este imorală şi greşită”, a scris pe Twitter ministrul leton al Afacerilor Externe, Edgars Rinkevics, cu prilejul unei reuniuni cu omologii polonez, estonian şi lituanian.


Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Prin vocea preşedintelui Zorzs Tikmer, Comitetul olimpic leton a anunţat deja boicotarea Jocurilor Olimpice: „Letonia nu va participa la Jocuri alături de ţara agresoare”, a spus acesta.

Letonia s-a aliniat poziţiei Kievului, care şi-a multiplicat condamnările vehemente după ce CIO a propus, miercurea trecută, o reintegrare a sportivilor ruşi şi belaruşi sub drapel neutru şi cu condiţia de a nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.

Săptămâna trecută, ministrul polonez al Sporturilor, Kamil Bortniczuk, a afirmat că nu îşi poate imagina ”ipoteza unei participări a ruşilor şi belaruşilor la Jocurile Olimpice”.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a apreciat luni că lăsarea ruşilor să participe la Jocurile Olimpice ”ar fi o bătaie de joc la adresa ucrainenilor şi a zecilor de mii dintre ei care şi-au pierdut viaţa în cea mai rea crimă contra umanităţii perpetuată în Europa de la cel doe-al doilea război mondial”.

Ministrul lituanian al Educaţiei a anunţat că se alătură miniştrilor sportului din celelalte ţări baltice şi va cere excluderea ruşilor şi belaruşilor de la JO 2024.

Preşedinţia Ucrainei a ridicat tonul, luni, împotriva Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pe care îl acuză de a fi „un promotor al războiului”, după ce forul olimpic internaţional a anunţat că studiază posibilitatea participării sportivilor ruşi şi belaruşi, sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

„CIO este un promotor al războiului, al uciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o cale de a-şi promova genocidul ucrainenilor”, a scris pe Twitter consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, vizându-l direct pe preşedintele CIO, Thomas Bach.

„Este evident că banii care cumpără ipocrizia olimpică nu au miros de sânge al Ucrainei. Nu este aşa, domnule Bach?”, a mai scris acesta.

Ucraina a ameninţat, săptămâna trecută, că va boicota Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, în cazul în care Comitetul Internaţional Olimpic va decide să permită participarea sportivilor ruşi şi belaruşi, interzişi la majoritatea competiţiilor internaţionale sub drapelul lor.

Comitetul Internaţional Olimpic a indicat, recent, că modalităţile de a-i autoriza pe sportivii ruşi şi belaruşi trebuie „explorate în continuare”.

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA), la rândul său, a propus joi să integreze sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Propunerea OCA ar putea permite, în special, sportivilor interzişi să participe la evenimentele sale regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru JO 2024.

Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

CIO a reamintit că federaţia internaţională a fiecărui sport implicat în Jocurile Olimpice este cea care are „autoritatea unică” în această privinţă.

Marţi seara, CIO a revenit şi a publicat un comunicat sobru în care îşi reafirmă poziţia: ”Sancţiunile contra statelor şi guvernelor Rusiei şţi Belarus nu sunt negociabile”. Forul olimpic aminteşte interdicţia de organizare a evenimentelor sportive internaţionale în cele două ţări, interdicţia imnurilor şi steagurilor acestora la toate competiţiile, interzicerea reprezentanţilor celor două guverne la orice manifestare sportivă.