DISTRIBUIȚI

Donaţiile din diferite ţări arabe depăşesc deja suma de 115 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele cutremurelor devastatoare produse în Turcia şi Siria luni dimineaţă şi care s-au soldat până în prezent cu peste 17.000 de morţi, potrivit bilanţurilor oficiale.

Campania populară de donaţii din Arabia Saudită a strâns, până miercuri, peste 17 milioane de dolari, de la circa 185.000 de donatori prin intermediul platformei electronice Sahem (‘Participă’, în limba arabă), care aparţine Centrului Regelui Salman pentru Ajutor şi Activitate Umanitară, potrivit EFE şi agerpres.


Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

Iniţiativa saudită se alătură celei a Emiratelor Arabe Unite (EAU), care a ordonat miercuri ”furnizarea a 100 milioane de dolari pentru ajutorarea celor afectaţi de cutremur”, jumătate din această sumă pentru Siria şi cealaltă jumătate pentru Turcia, a relatat agenţia oficială de ştiri din Emirate, WAM.

În afara ajutorului financiar, ambele ţări au început să trimită pachete cu ajutoare umanitare care includ provizii sanitare, alimente şi logistică, acţiuni cărora li s-au alăturat şi ţări precum Kuweitul, Qatarul şi Irakul.

Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

”Grupul Internaţional de Căutare şi Salvare din Qatar al (forţelor speciale de securitate internă) Lekhwiya a lansat astăzi (joi – n.r.) operaţiuni de căutare şi salvare, în coordonare cu autorităţile locale turce (…) în afara furnizării unui spital de campanie, de ajutoare de urgenţă, corturi şi provizii pentru iarnă”, a informat joi agenţia de ştiri qatariană QNA.

La rândul său, agenţia de ştiri irakiană INA a publicat joi informaţia conform căreia ”două avioane au decolat (…) dintr-un prim lot al podului aerian dintre Irak şi Turcia, transportând tone de ajutoare de urgenţă către Turcia, la indicaţiile premierului Mohamed Shia al Sudani”.