DISTRIBUIȚI

Asemeni Chinei, a cărei populaţie a scăzut pentru prima dată în mai bine de 60 de ani, şi alte ţări, în special din Europa şi Asia, vor înregistra o scădere a populaţiei în următoarele decenii, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Această evaluare se bazează pe perspectivele populaţiei publicate în iulie anul trecut de ONU, care furnizează previziuni până în 2100.


Citește și :  Croaţia investighează dispariţia unui yaht aparţinând oligarhului uzbek Alişer Usmanov

Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori au înregistrat o scădere a populaţiei în ultimul deceniu, majoritatea fiind europene.

Pe lângă Ucraina, a cărei populaţie a scăzut brusc din cauza războiului cu Rusia, alte ţări din Europa a căror populaţie este în scădere – Italia, Portugalia, Polonia, România şi Grecia – au în comun rate de fertilitate deosebit de scăzute, între 1,2 şi 1,6 copii pe femeie, conform Băncii Mondiale.

Acest fenomen se adaugă, pentru Polonia, România şi Grecia, unui spor migrator negativ: plecările în străinătate sunt mai numeroase decât sosirile din străinătate.

În afara Europei, Japonia înregistrează, de asemenea, un declin al populaţiei vârstnice, din cauza fertilităţii scăzute (1,3 copii pe femeie) şi a imigraţiei scăzute. Japonia a pierdut peste trei milioane de locuitori între 2011 şi 2021.

În fine, în Siria, populaţia a fost puternic afectată de război. Cu excepţia Siriei, în toate aceste ţări populaţia va fi în continuare în scădere, conform previziunilor ONU.

Acestor ţări ar urma să li se alăture China, al cărei declin din 2022, primul în 60 de ani, se va transforma într-o tendinţă de durată. Cea mai populată ţară din lume, China ar urma să fie detronată anul acesta de India şi ar urma să piardă aproape jumătate din populaţie până în 2100, trecând de la peste 1,4 miliarde la 771.000 de locuitori.

Alte ţări se vor alătura tendinţei, precum Rusia – care a cunoscut o primă scădere a populaţiei între 1994 şi 2008, în urma destrămării URSS -, Germania, Coreea de Sud sau Spania, ţări a căror populaţie va începe să scadă până în 2030, sau chiar şi Thailanda, Franţa, Coreea de Nord sau Sri Lanka până în 2050.

Populaţia Europei în ansamblu ar urma să înceapă să scadă încă din acest deceniu. Multe alte ţări vor înregistra o scădere a populaţiei în a doua jumătate a secolului al XXI-lea.

Populaţiile din Vietnam sau Iran, de exemplu, ar urma să scadă din anii 2050, cele din India, Indonezia, Bangladesh, Turcia sau Regatul Unit din anii 2060.

În concluzie, populaţia mondială ar urma să înceapă să scadă, începând din 2090, după ce va fi depăşit 10 miliarde de locuitori, conform proiecţiilor ONU.

Citește și : Ruşii şi-au triplat achiziţiile imobiliare în Turcia, până la un nivel record în 2022

În timp ce populaţiile europene, americane şi asiatice ar urma să înceapă toate să scadă până în 2100, populaţia africană ar continua să crească.

Populaţia pe continentul african ar urma să crească de la 1,4 la 3,9 miliarde de locuitori până în 2100. Aproximativ 38% din populaţia lumii ar trăi atunci în Africa, faţă de aproximativ 18% în prezent.