DISTRIBUIȚI

Guverne din întreaga America Latină folosesc măsuri represive care restricţionează drepturile omului în numele protejării populaţiei de COVID-19, informează vineri Amnesty International, potrivit DPA, scrie agerpres.

Grupul care militează pentru respectarea drepturilor omului susţine că experţii săi au verificat aproape 60 de incidente în America Latină în ultimele şapte săptămâni care indică utilizarea unor tactici arbitrare, punitive şi represive de către guverne.


Citește și : OMS a anunţat că studiază posibile legături între COVID -19 şi maladia Kawasaki

Înregistrări video consultate de Amnesty arată folosirea detenţiei ca prim mijloc de acţiune, uzul excesiv de forţă în impunerea izolării şi impunerea carantinei obligatorii în condiţii inumane, potrivit raportului Amnesty.

Oamenii săraci şi fără locuinţă, migranţii şi refugiaţii au fost printre cei mai vulnerabili la aceste practici.

În Republica Dominicană, de exemplu, poliţia a arestat 27.000 de oameni între 8 aprilie şi 7 mai, pe motiv că nu au respectat interdicţia de circulaţie pe timp de noapte.

În El Salvador mii de oameni au fost deţinuţi pentru presupuse încălcări ale carantinei la domiciliu în „centre de izolare” ale guvernului de la începutul lui martie, deşi se pare că unii dintre ei plecaseră de acasă să cumpere alimente sau medicamente.

Într-o înregistrare video din Argentina se poate vedea cum poliţia îl bate pe un om fără adăpost pentru vina de a se afla pe stradă în perioada interdicţiei de circulaţie.

Au existat de asemenea indicii privind reprimarea excesivă a protestelor în care se cereau alimente, apă şi asistenţă medicală în Venezuela şi Hondura, potrivit Amnesty.

Citește și : Trump speră că se va găsi un vaccin până la sfârşitul anului, ‘poate înainte’

Persoanele plasate în carantină forţată au descris centrele în care erau cazate drept lipsite de suficiente măsuri sanitare şi necesităţi de bază, potrivit raportului.

În Venezuela, mii de oameni care reveneau din ţările vecine au fost plasaţi în aproape 100 de centre în condiţii inadecvate, a precizat grupul de apărare a drepturilor omului. Preocupări similare au fost ridicate în Paraguay şi El Salvador.