DISTRIBUIȚI

Samia Suluhu Hassan a fost învestită preşedinte al Tanzaniei, prima femeie în această funcţie, la două zile după ce guvernul a anunţat că preşedintele John Magufuli a murit din cauza unor probleme cardiace, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Suluhu Hassan, care până acum era vicepreşedinte, a fost învestită de ministrul justiţiei Ibrahim Juma la palatul prezidenţial din capitala comercială Dar es Salaam. Astfel, ea a devenit prima femeie-preşedinte a Tanzaniei şi singura din regiunea Africii de Est.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei americane acuză China că ameninţă stabilitatea mondială

De profesie statistician şi provenind din insula Zanzibar, Suluhu Hassan, 61 de ani, a intrat în politică în anii 2000 şi a cunoscut o ascensiune rapidă, fiind numită în mai multe posturi ministeriale. În 2014, ea a fost aleasă vicepreşedinte al Adunării Constituţionale şi la scurt timp a candidat alături de Magufuli în alegerile generale din 2015, devenind vicepreşedinte al Tanzaniei.

Potrivit Constituţiei, Suluhu Hassan ar urma să fie preşedintele Tanzaniei până la următoarele alegeri din 2025.

Decesul lui Magufuli a fost însoţit de zvonuri persistente conform cărora el ar fi murit de COVID-19, după ce absentase din viaţa publică fără nicio explicaţie de la sfârşitul lui februarie.

Citește și : Phenianul TAIE legăturile cu Malaezia, după extrădarea unui nord-coreean în SUA

Magufuli a negat multă vreme existenţa noului tip de coronavirus în această ţară din Africa de Est. El a minimizat pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul, recomandând rugăciuni şi băi de aburi. De asemenea, el i-a cerut Ministerul Sănătăţii tanzanian să manifeste reticenţă faţă de vaccinurile din străinătate, dezvoltate, în opinia lui, într-un termen prea scurt.

Tanzania, fostă colonie a Germaniei cu o populaţie de circa 58 de milioane, nu a raportat din mai 2020 niciun fel de date privind contagierile cu noul tip de coronavirus.