DISTRIBUIȚI
Al Arabiya

Autorităţile judiciare iraniene susţin că tânăra arestată în 2018 după ce a încercat să intre la un meci deghizată în bărbat şi care a decedat după ce şi-a dat foc săptămâna trecută şi-ar fi recunoscut greşeala la interogatoriu, informează AFP, potrivit news.ro .

Gholamhossein Esmaili, purtător de cuvânt al justiţiei iraniene, citat de site-ul Ministerului Justiţiei, Mizan Online, nu a precizat însă în ce consta “greşeala”.


Citește și : Preţurile petrolului ar putea creşte cu 10 dolari pe baril după atacurile cu drone din Arabia Saudită

În Iran, femeilor le este interzis accesul pe stadioane de la Revoluţia islamică din 1979, responsabilii religioşi considerând că ele trebuie să fie protejate de “atmosfera masculină”.

Moartea tinerei Sahar Khodayari, supranumită “fata albastră” – referire la culorile echipei sale preferate, a suscitat emoţie pe reţelele de socializare, către FIFA fiind lansate numeroase apeluri pentru ca Iranului să i se interzică participarea la competiţiile internaţionale. În plus, fanii au fost îndemnaţi să boicoteze meciurile.

Sahar Khodayari a fost arestată în 2018 în timp ce încerca să intre la un meci al echipei sale preferate, Esteghlal FC, deghizată în bărbat. Ea a fost eliberată apoi pe cauţiune.

Săptămâna trecută, tânăra în vârstă de aproximativ 30 de ani şi-adat foc în faţa unui tribunal din Teheran, după ce a auzit pe cineva spunând că va fi condamnată la şase luni de închisoare.

Mizan Online notează că în cazul fanei nu a fost pronunţată nicio sentinţă şi că nici măcar nu a fost un proces.

Citește și : Candidatul Belgiei la Comisia Europeană, acuzat de corupţie

Gholamhossein Esmaili a declarat că tânăra fană “a admis clar că a comis o greşeală, la interogatoriu, a acceptat ce a făcut şi şi-a exprimat regretul”.

FIFA, care a precizat că “regretă această tragedie”, şi-a mărit presiunile asupra Iranului, pentru ca autorităţile din această ţară să le permită femeilor să asiste la meciuri din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, şi a dat termen până la 31 august.

La 25 august, Ministerul Iranian al Sporturilor a anunţat că fanelor li se va permite să asiste la 10 octombrie la un meci cu Cambodgia, din preliminariile CM.