DISTRIBUIȚI
Times of India

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni la şase ani de închisoare pe un tânăr matematician de extrema stângă, acuzat că a vandalizat un birou al partidului puterii, Rusia Unită, el fiind considerat drept ‘prizonier politic’ de către organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, relatează AFP, potrivit agerpres.

Azat Miftahov (27 de ani) a fost găsit vinovat de ‘huliganism’, a declarat avocata sa, Svetlana Sidorkina, precizând că clientul său, care susţine că este nevinovat, va face recurs.


Citește și : Un studiu relevă succesul iniţial al campaniei de vaccinare în Israel

‘Nu suntem de acord cu această decizie, bazată în special pe două mărturii anonime care nu au putut fi verificate’, a spus Sidorkina.

Alţi doi suspecţi în acest caz, Elena Gorban şi Andrei Eikin, au fost la rândul lor condamnaţi la patru şi, respectiv, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Student doctorand la Facultatea de mecanică şi matematică din cadrul Universităţii de Stat din Moscova, Azat Miftahov se prezintă public ca militant anarhist. El a fost interpelat în februarie 2019.

Potrivit acuzării, tânărul face parte dintr-un grup de şase persoane care au spart un geam al biroului partidului pro-Putin ‘Rusia Unită’, în nordul Moscovei, la sfârşitul lunii ianuarie 2018, aruncând înăuntru o fumigenă.

La începutul lunii februarie 2019, înaintea inculpării sale, el fusese reţinut într-un alt caz care viza ‘fabricarea de explozibil’, dar pentru care nu a fost acuzat.

Potrivit avocatei sale, tânărul matematician fusese bătut de poliţişti şi asupra lui au fost exercitate numeroase presiuni în cadrul acestei prime detenţii.

Organizaţia neguvernamentală Memorial l-a calificat drept ‘prizonier politic’, o petiţie care cere eliberarea acestuia adunând deja aproape 90.000 de semnături.

Citește și : Japonia va studia cazurile de infectare după vaccinarea anti-COVID

Peste 2.500 de matematicieni din întreaga lume, potrivit ziarului Novaia Gazeta, au ameninţat că vor boicota un congres internaţional în această disciplină, preconizat să aibă loc în 2022 la Sankt Petersburg, dacă studentul-doctorand nu va fi eliberat.

Autorităţile ruse au condamnat în ultimele luni mai multe grupuri de tineri simpatizanţi de extremă stânga – unii dintre ei la sentinţe foarte severe – în cazuri vehement denunţate de apărători ai drepturilor omului.