DISTRIBUIȚI
Lite 106.5 KBVA

Serviciile de informaţii afgane au anunţat miercuri că talibanul considerat ‘creierul’ atacului comis luni la una din bazele lor de pregătire, şi soldat cu cel puţin 65 de morţi, a fost ucis într-un bombardament, informaţie dezminţită însă de insurgenţi, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Comandantul Noman, creierul atentatului sinucigaş de la Wardak, a fost ucis împreună cu alţi şapte terorişti într-un bombardament aerian împotriva oraşului Maidan Shar’, în centrul Afganistanului, în noaptea de marţi spre miercuri, au indicat serviciile de informaţii afgane (NDS) într-un comunicat.


Citește și : Germania condamnă la ani grei de închisoare un azilant sirian

Explozia unui vehicul-capcană şi atacul ulterior lansat de trei bărbaţi înarmaţi au provocat moartea a cel puţin 65 de persoane, în majoritate recruţi, într-o bază a NDS din capitala provinciei Wardak, la 50 km sud de Kabul, conform mai multor surse.

NDS a furnizat un bilanţ de 36 de morţi şi 58 de răniţi, în timp ce anumite media vorbesc de mai mult de 100 persoane ucise.

Anunţul NDS privind uciderea unuia din responsabilii lor a fost dezminţit miercuri de talibani, care l-au calificat drept o operaţiune de ‘propagandă’.

Contactat de AFP, şeful consiliului provincial, Akhtar Mohammad Tahiri, nu a putut confirma informaţia, declarând însă că un bombardament aerian s-a soldat cu patru civili morţi miercuri după-amiază, la Maidan Shar.

Citește și : Timmermans: „Backstop-ul” este o linie roşie care nu poate fi negociată cu Londra

Pe plan diplomatic, Statele Unite au confirmat marţi că în Qatar au loc discuţii între emisarul lor pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, şi reprezentanţi ai talibanilor.

Zalmay Khalilzad, care încearcă să pună capăt conflictului din Afganistan, a întreprins anterior un turneu în regiune – în India, China, Afganistan şi Pakistan.

Precedenta întâlnire confirmată cu talibanii s-a desfăşurat la Abu Dhabi, la sfârşitul lui 2018.