DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul afgan de la Kabul şi gruparea islamistă talibană au convenit ca Doha să fie locul primei întâlniri pentru negocierile de pace, au declarat duminică ambele părţi, informează Reuters, potrivit agerpres.

Negocierile, cunoscute sub denumirea „dialogul intra-afgan”, vor reprezenta prima întâlnire la nivel înalt între cele două părţi, după ani de lupte.


Citește și : Factură de peste un milion de dolari pentru un american diagnosticat cu COVID-19

Data întâlnirii de la Doha nu a fost anunţată încă, dar este de aşteptat ca aceasta să aibă loc după soluţionarea de către cele două părţi a chestiunii eliberării de către guvernul afgan a 5.000 de prizonieri talibani, posibil la sfârşitul săptămânii viitoare.

„Prima întâlnire intra-afgană va avea loc la Doha”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al talibanilor Suhail Shaheen, care a adăugat că gruparea sa este pregătită să participe la discuţiile intra-afgane în prima săptămână după eliberarea celor 5.000 de prizonieri.

Guvernul afgan a eliberat până acum 3.000 de prizonieri talibani în cadrul unui acord semnat între SUA şi gruparea insurgentă în luna februarie.

Acest acord prevede, de asemenea, o foaie de parcurs pentru retragerea forţelor străine din Afganistan, precum şi negocieri de pace care să pună capăt războiului ce durează de 19 ani.

Guvernul doreşte ca discuţiile să înceapă cât mai curând posibil, dar consideră dificilă eliberarea câtorva sute de prizonieri talibani importanţi, a declarat pentru Reuters un înalt oficial de la Kabul. Acesta a mai spus că guvernul a oferit o listă alternativă cu prizonieri talibani care să fie eliberaţi.

Citește și : Mexic a depăşit 142.000 de cazuri şi se apropie de 17.000 de decese de COVID-19

Purtătorul de cuvânt al Palatului prezidenţial afgan Sediq Sediqqi a anunţat pe Twitter că Doha a fost aleasă de ambele părţi ca loc al desfăşurării primelor discuţii, dar a precizat că nu s-a convenit un loc permanent pentru desfăşurarea negocierilor de pace.

Capitala Qatarului a fost locul în care s-a semnat acordul dintre SUA şi talibani şi unde gruparea insurgentă are un birou politic din 2013.