DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AFP

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi câteva zeci (25, potrivit AFP, 38, conform dpa – n.r.) au fost rănite într-un atentat comis miercuri, în sudul Afganistanului, de un taliban kamikaze, a anunţat o oficialitate locală, informează AFP şi dpa, conform agerpres.

Acest atentat, revendicat de talibani, este primul de amploare după anunţul făcut luni de preşedintele SUA, Donald Trump, care deschide calea unei desfăşurări suplimentare de soldaţi americani în Afganistan.


‘Un kamikaze s-a aruncat în aer cu o maşină plină de explozivi, într-o parcare lângă principalul cartier general al poliţiei în Lashkar Gah’, capitala provinciei Helmand, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului acestei provincii producătoare de opiu, Omar Zhwak.

Citeşte şi: Unul dintre terorişti A RECUNOSCUT. Planul lor viza un monument SACRU al Barcelonei

El a precizat că printre victime se numără femei şi copii.

Potrivit directorului spitalului din provincie, Mauladad Tabihdad, au fost spitalizaţi 38 de răniţi, majoritatea elevi. Elevii răniţi tocmai studiau într-o moschee din apropierea locului unde a avut loc explozia, potrivit purtătorului guvernatorului.

Două femei şi doi soldaţi de numără printre morţi.

Atacatorul a lovit la orele 8 dimineaţa, când populaţia aştepta în faţa sediului poliţiei. Atentatul a vizat vehicule ale armatei, staţionate în parcare, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, Salam Afghan.

Provincia Helmand a fost ani la rând centrul operaţiunilor trupelor internaţionale desfăşurate în Afganistan. Astăzi, regiunea este un fief al talibanilor şi produce în jur de 80% din culturile de mac afgane.