DISTRIBUIȚI
Reuters

O conferinţă interafgană menită „a găsi o soluţie la problema afgană” va avea loc la Beijing, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, fără a preciza cine va participa, transmite și agerpres.

Delegaţia talibană, condusă de co-fondatorul mişcării, mullahul Abdul Ghani Baradar, se va afla în China la 28 şi 29 octombrie, a precizat el.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

Conferinţa a fost decisă după o întâlnire la Doha între mullahul Baradar, care este de asemenea şi şeful biroului politic al talibanilor, şi trimisul special al Chinei, Deng Xijon, potrivit purtătorului de cuvânt.

„Cele două părţi au discutat despre conferinţa interafgană care va urma la Beijing şi despre chestiuni legate de soluţia la problema afgană”, a scris el pe Twitter.

Guvernul afgan nu a reacţionat deocamdată la declaraţia lui Shaheen.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a adăugat că „toţi participanţii vor asista (la conferinţă) cu titlu personal şi îşi vor prezenta punctul de vedere personal pentru a găsi o soluţie la problema afgană”.

Talibanii neagă orice legitimitate a puterii afgane, pe care o califică permanent drept ‘marionetă’ a SUA.

În mai, opozanţi politici ai guvernului afgan s-au întâlnit cu o delegaţie talibană la Moscova.

În iulie, o întâlnire – prima după mulţi ani – a avut loc între talibani şi diverşi înalţi oficiali afgani la Doha. Cele două părţi s-au angajat să stabilească „o foaie de parcurs pentru pace” în Afganistan.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

În cea ce îl priveşte, Beijingul a primit deja o delegaţie a talibanilor în iunie, apoi o alta la sfârşitul lunii septembrie, după suspendarea de către preşedintele american Donald Trump a negocierilor cu insurgenţii asupra unei retrageri a forţelor americane din Afganistan în schimbul unor măsuri ale talibanilor.

China, care împarte o scurtă frontieră de 76 de kilometri cu Afganistanul în partea de nord-est a acestuia, este interesată de resursele minerale şi se declară îngrijorată de vidul de securitate care s-ar putea instala după plecarea ultimelor unităţi de combatanţi americani.

Trump a pus capăt negocierilor cu insurgenţii după moartea unui soldat american într-un atentat revendicat de talibani.