DISTRIBUIȚI
Reuters

Înalţi responsabili talibani negociază în secret cu oficiali afgani în vederea unui acord de încetare a focului, a afirmat miercuri comandantul forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, generalul John Nicholson, citat de AFP, potrivit agerpres.

„În culise, are loc o intensă activitate diplomatică şi de dialog, iar aceasta se petrece la mai multe niveluri”, a declarat generalul Nicholson în cursul unei conferinţe de presă.


Citește și : Lovitura de teatru la Kiev. Jurnalistul rus Arkadi Babcenko este în viaţă

Responsabilul militar american s-a ferit să numească persoanele angajate în acest dialog, dar a menţionat că responsabili talibani de „nivel intermediar şi de înalt nivel” participă alături de oficiali afgani.

„Aş dori să subliniez că s-au întâlnit în secret. În acest fel au putut obţine progrese”, a adăugat el. „Colegi mei diplomaţii se ocupă de asta, iar succesul lor depinde în parte de confidenţialitatea procesului”, a mai spus generalul american.

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, le-a propus talibanilor, la sfâşitul lui februarie, negocieri de pace. Printre altele, ei ar putea fi recunoscuţi ca partid politic dacă acceptă un acord de încetare a focului şi recunosc Constituţia din 2004.

Talibanii nu au răspuns oficial, iar de atunci şi-au înmulţit atentatele sângeroase, în special la Kabul, devenit din 2017 cel mai periculos loc din ţară pentru civili.

Citește și : Suedia se pregătește să încheie un contract pentru achiziţia unor sisteme Patriot

Pentru generalul Nicholson, „violenţa şi progresele pot exista împreună”. El a comparat actuala situaţie din Afganistan cu cea din Columbia înainte de semnarea de către guvernul de la Bogota a unui acord de pace cu rebelii FARC, când negocierile de pace au avut loc chiar dacă luptele au continuat.

Talibanii au revendicat atacul comis miercuri în zori asupra unui comisariat din capitala provinciei Logar, la mai puţin de 70 de kilometri sud-est de Kabul, care a făcut şase morţi printre poliţişti şi opt răniţi civili, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei locale, Shapoor Ahmadzai.