DISTRIBUIȚI
CNN

Femeile din Afganistan nu mai au voie să apară în filme şi seriale de televiziune, potrivit noilor reguli impuse de guvernul taliban, informează BBC luni, potrivit agerpres.

De asemenea, jurnalistele şi prezentatoarele vor trebui să îşi acopere capul atunci când apar pe ecran, deşi regulile nu precizează ce tip de articol vestimentar pentru acoperirea capului să folosească.


Citeşte şi: Pentagonul intensifică finanțarea programelor sale în Ucraina – Black News

Talibanii au preluat puterea în Afganistan la mijlocul lunii august, iar mulţi se tem că aceştia impun treptat restricţii dure.

Gruparea militantă islamistă, care a preluat controlul după plecarea forţelor americane şi aliate, a solicitat aproape imediat fetelor şi tinerelor să nu mai meargă la şcoală.

În timpul guvernării lor anterioare din anii ’90, femeilor li s-a interzis accesul la educaţie şi la locul de muncă.

Cel mai recent set de linii directoare emise de talibani, care a fost transmis posturilor de televiziune afgane, conţine opt reguli noi.

Acestea includ interzicerea filmelor considerate împotriva principiilor Sharia şi a valorilor afgane şi a comediilor şi spectacolelor de divertisment care insultă religia sau pot fi considerate ofensatoare pentru afgani.

Talibanii au insistat ca filmele străine care promovează „valori culturale străine” să nu mai fie difuzate.

Posturile de televiziune afgane difuzează, în mare parte, seriale străine cu personaje principale feminine.

Un membru al unei organizaţii care reprezintă jurnaliştii din Afganistan, Hujjatullah Mujaddedi, a declarat că anunţarea de noi restricţii a fost neaşteptată.

El a declarat pentru BBC că unele dintre reguli nu sunt practice şi că, dacă noile reguli vor fi implementate, posturile de televiziune ar putea fi nevoite să se închidă.

Citeşte şi: CDC modifică obiectivele pandemiei de la atingerea imunității de turmă – Black News

Decizia anterioară a talibanilor de a ordona fetelor şi tinerelor să nu mai meargă la şcoală a făcut din Afganistan singura ţară din lume în care jumătate din populaţie nu mai are acces la educaţie.

Primarul capitalei le-a transmis angajatelor primăriei să stea acasă, cu excepţia cazului în care locurile lor de muncă nu pot fi ocupate de un bărbat.

Talibanii susţin că restricţiile lor privind femeile care lucrează şi fetele care studiază sunt „temporare” şi sunt aplicate doar pentru a se asigura că toate locurile de muncă şi mediile de învăţare sunt „sigure” pentru acestea.