DISTRIBUIȚI
FOTO: Jim Huylebroek/The New York Times)

Liderii talibani din Afganistan închid miercuri misiunile diplomatice afgane din SUA, la şapte luni după ce au preluat puterea la Kabul, au indicat surse diplomatice citate de dpa, potrivit agerpres.

Ambasada Afganistanului la Washington şi consulatele din New York şi Los Angeles îşi încetează miercuri activitatea, a explicat pentru dpa un diplomat afgan din Washington care a dorit să i se păstreze anonimatul.


Citeşte şi: S-a terminat pandemia? Covid se pare că nu a primit mesajul – Black News

Acesta a menţionat că unul dintre motive este o „lipsă de resurse”, dar nu a intrat în detalii.

Diplomaţii afgani care au lucrat în SUA până acum au fost numiţi de fostul guvern de la Kabul, susţinut de Statele Unite, dar care a fost răsturnat de talibani în august anul trecut, şi nu au mai fost plătiţi de câteva luni.

Potrivit diplomatului citat, s-au făcut eforturi pentru a continua activitatea până la final.

Pe contul de Twitter al ambasadei din Washington ultimul mesaj publicat datează din 30 decembrie.

„În lipsa fondurilor din orice sursă, muncim din greu să menţinem ambasada deschisă şi să continuăm să asigurăm serviciile. Ne păstrăm speranţa că într-o zi Afganistanul se va bucura de o pace durabilă”, se arată în mesaj.

Citeşte şi: Prima doamnă a Ucrainei se teme pentru viaţa soţului ei – Black News

După închiderea misiunilor, diplomaţii afgani vor avea 30 de zile să solicite continuarea şederii în SUA, înainte de a fi expulzaţi, a relatat vineri New York Times, citând surse din Departamentul de Stat. Ei nu vor fi trimişi însă înapoi în Afganistan, deşi nu este clar unde s-ar putea duce în altă parte.

Circa un sfert dintre cei aproximativ 100 de diplomaţi afgani din SUA nu au cerut încă să rămână în Statele Unite, a mai consemnat New York Times.