DISTRIBUIȚI
BBC

Liderii talibani din Afganistan instituţionalizează discriminarea şi violenţa la scară largă şi sistematice împotriva femeilor şi fetelor, a atras atenţia luni un grup de 36 de experţi în drepturile omului ai ONU, potrivit DPA, scrie agerpres.  

„Suntem îngrijoraţi de eforturile continue şi sistematice de a exclude femeile din sferele socială, economică şi politică în întreaga ţară”, precizează experţii într-un comunicat.


Citește și : ‘Partygate’ continuă în UK! BoJo caută măsuri pentru a scăpa ‘basma curată’ din tot scandalul

„Aceste îngrijorări sunt amplificate în cazul femeilor din rândul minorităţilor etnice, religioase sau lingvistice, cum ar fi hazara, tadjikă, hindi şi alte comunităţi ale căror diferenţe sau a căror vizibilitate le fac şi mai vulnerabile în Afganistan”, se mai arată în mesaj.

Talibanii islamişti au introdus o serie de măsuri restrictive împotriva femeilor şi fetelor de când au preluat puterea în Afganistan în august.

Multor femei li s-a interzis să se mai întoarcă la locul de muncă. Taximetriştii au fost îndemnaţi să nu mai ia femei în maşină dacă acestea nu poartă hijab.

În plus, femeile se tem de repercusiuni dacă ies din casă fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin.

„Acestea politici au afectat de asemenea abilitatea femeilor de a lucra şi de a-şi câştiga existenţa, împingându-le şi mai mult înspre sărăcie”, mai atrag atenţia experţii.

„Cel mai puternic lovite sunt femeile cap de familie, problemele lor fiind amplificate de consecinţele devastatoare ale crizei umanitare din ţară”, se menţionează în comunicat.

„O mare îngrijorare” o reprezintă refuzul continuu privind dreptul fundamental ale femeilor şi fetelor la învăţământul secundar şi terţiar, adaugă mesajul.

Citește și : Tonga este RUPTĂ de lume după erupţia vulcanică şi tsunami

Instituţiile create pentru a ajuta şi proteja femeile şi fetele vulnerabile, cum sunt Ministerul pentru Femei, Comisia Independentă pentru Drepturile Omului sau adăposturile pentru femei, au fost închise sau ocupate fizic.

Femei şi fete din Afganistan protestează permanent împotriva măsurilor luate de talibani în ultimele cinci luni, cerându-şi drepturile la educaţie, muncă şi libertate. Luptătorii talibani au lovit, ameninţat sau închis în mod repetat femei care demonstrau.