DISTRIBUIȚI
FOTO: Jim Huylebroek/The New York Times)

Conducătorii talibani de la Kabul au adresat o scrisoare deschisă Congresului american, cerând Statelor Unite să dea un răspuns la criza umanitară şi economică cu care se confruntă Afganistanul, transmite miercuri dpa, potrivit agerpres.

Scrisoarea, semnată de ministrul de externe Amir Khan Mutaqi, cere Washingtonului să ridice sechestrul pus pe activele băncii centrale afgane.


Citeşte şi: Zece tendințe de urmărit în anul care vine – Black News

‘În prezent, schimbarea fundamentală pentru poporul nostru este securitatea financiară, iar rădăcinile acestei îngrijorări conduc în trecut la îngheţarea activelor poporului nostru de către guvernul american’, se spune în scrisoarea publicată miercuri.

Talibanii sunt îngrijoraţi că, dacă situaţia actuală va continua, va conduce la migraţii în masă şi va deteriora sectoarele sanitar şi de educaţie ale ţării.

‘Suferinţa unui copil din cauza malnutriţiei, moartea unei mame din lipsa serviciilor de sănătate, privarea unui afgan de rând de hrană, adăpost, medicamente şi alte nevoi de bază nu au nicio justificare politică sau logică şi aduc prejudicii prestigiului guvernului şi poporului Statelor Unite ale Americii pentru că aceasta este o pură problemă umanitară’, se afirmă în text.

Cea mai mare parte a ajutorului pentru Afganistan a fost suspendată după ce talibanii au preluat puterea la Kabul în august. Circa 9 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale, majoritatea aflate în Statele Unite, au fost îngheţate.

Citeşte şi: Iar ‘a vorbit gura fără el’! Biden trebuie să-şi clarifice declaraţiile ambigue referitoare la independenţa Taiwanului – Black News

Guvernul afgan anterior primise anual 8,5 miliarde de dolari ca asistenţă militară şi civilă, conform unui think tank de la Kabul, Afghanistan Analysts Network. Fondurile au fost folosite pentru a finanţa 75% din cheltuielile publice.

Milioane de afgani şi-au pierdut acum principala sursă de venit, iar sistemele de învăţământ şi sanitar, precum şi alte servicii publice, nu mai sunt deplin operaţionale.

ONU a avertizat că, până la mijlocul anului viitor, 97% dintre afgani ar putea cădea în sărăcie.