DISTRIBUIȚI

sursa foto:  huffingtonpost.com

Conducerea talibanilor i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui american Donald Trump în care l-a avertizat să nu sporească numărul trupelor americane în Afganistan, transmite marţi dpa, conform agerpres.

„Experienţe trecute au dovedit că trimiterea unui număr mai mare de trupe în Afganistan nu are alt rezultat decât distrugerea armatei americane şi a forţei sale economice”, se menţionează în scrisoare.


Şeful Pentagonului, James Mattis, a declarat luni că administraţia Trump este foarte aproape de anunţarea strategiei sale militare privind Afganistanul. Într-un raport recent transmis Congresului, când elaborarea strategiei privind Afganistanul se afla încă în fază incipientă, Ministerul Apărării SUA a anunţat că va spori numărul trupelor cu câteva mii, îndeosebi pentru a consolida misiunea de asistenţă şi pregătire a NATO, Resolute Support.

În prezent, se află circa 8.400 de militari americani în Afganistan, faţă de circa 100.000 de mii câţi erau în anii 2010 şi 2011. Forţele afgane se află sub presiune, iar talibanii au deschis zeci de fronturi în întreaga ţară, comentează dpa.

În ultimele săptămâni, au circulat zvonuri că Trump ar fi decis să se mai gândească în legătură cu planurile sale privind Afganistanul. Presa americană a relatat că, acum, preşedintele Trump ia în considerare şi opţiuni mai radicale, cum ar fi retragerea totală a trupelor sau înlocuirea forţelor militare americane cu contractori de securitate. Trupele SUA se află în Afganistan de când au invadat această ţară, în 2001, scrie dpa.

Talibanii l-au încurajat pe Trump să-şi retragă trupele şi au apreciat că „privatizarea” eforturilor de război ar fi o mare greşeală. Dacă nu a fost în stare să câştige războiul cu „trupe profesioniste americane şi ale NATO… nu va fi în stare niciodată să o facă cu mercenari, firme de contractori notorii şi marionete imorale”, i-a transmis lui Trump conducerea talibanilor.