DISTRIBUIȚI
Afghan nationals queue up at the Pakistan-Afghanistan border crossing point in Chaman on August 17, 2021 to return back to Afghanistan. (Photo by - / AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)

Un purtător de cuvânt al talibanilor din oraşul Kunduz din nordul Afganistanului a făcut apel la comunitatea internaţională să-şi intensifice asistenţa pentru această ţară, insistând că militanţii islamişti instalaţi la putere în august nu sunt terorişti, relatează duminică dpa, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt, Matiullah Ruhani, a explicat pentru dpa că ajutorul poate veni sub formă de investiţii, proiecte de reconstrucţie sau „orice fel de suport umanitar pentru guvernul sau cetăţenii Afganistanului”. Talibanii ar fi foarte recunoscători pentru acest ajutor, a adăugat el.


Citește și : Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie vor fi vaccinaţi începând cu săptămâna viitoare

Purtătorul de cuvânt a criticat pe de altă parte comunitatea internaţională pentru că a susţinut timp de 20 de ani ceea ce el a calificat drept un „guvern corupt”, punând în schimb capăt ajutorului după venirea talibanilor la putere şi sfârşitul retragerii forţelor internaţionale.

Talibanii au adus pacea în Afganistan, a subliniat el. „Nu suntem terorişti”, a mai spus Ruhani.

Guvernele de pe plan internaţional analizează cum să abordeze relaţia cu talibanii, având în vedere prestaţia acestora în ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar ţinând cont şi de dezastrul umanitar din Afganistan. În perioada anterioară când s-au aflat la putere, între 1996 şi 2001, gruparea militantă a impus un mod de viaţă bazat pe normele islamice stricte şi le-a interzis, între altele, femeilor şi fetelor să lucreze şi să meargă la şcoli.

Citește și : Italia ar putea organiza un referendum privind liberalizarea consumului de canabis

Ruhani a refuzat să comenteze în legătură cu controversatele politici ale talibanilor cu privire la femei, invitându-i pe ziarişti să întrebe acest lucru guvernul de tranziţie de la Kabul. El a asigurat însă că talibanii îi respectă pe toţi cetăţenii, în egală măsură pe femei şi pe bărbaţi.