DISTRIBUIȚI

Talibanii au intrat vineri în oraşul Ghazni, capitala provinciei cu acelaşi nume, la mai puţin de 200 de kilometri sud de Kabul, unde luptele continuă, au anunţat oficiali locali, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit şefului poliţiei locale, Farid Ahmad Marshal, contactat de AFP, ”luptătorii talibani au lansat atacul ieri (joi) în jurul orei 23.00 atacând barajele de securitate care înconjoară oraşul. Luptele continuă cu forţele de securitate.


Citește și: Moscova și Beijingul au blocat noi sancțiuni americane împotriva Coreei de Nord

Ghazni este cea de-a doua capitală provincială care este preluată de talibani în mai puţin de trei luni după Farah (vest), pe 15 mai, dar care a fost recuperată repede de armată.

„(Talibanii) au avansat în oraş şi au lansat mai multe mortiere asupra locuinţelor”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Arif Noori, evocând mai mulţi morţi şi răniţi în rândul soldaţilor afgani. „Cadavrele a aproximativ 30 de talibani zac la sol”, a mai spus el.

Potrivit unei surse de securitate, forţele speciale au fost desfăşurate preventiv luna trecută de-a lungul autostrăzii Kabul-Kandahar – care trece prin Ghazni – ”în aşteptarea unei ofensive a talibanilor. „Ele acţionează deja pentru a bloca avansarea” acestora, a spus el.

Citește și: Hamas anunță un armistițiu, neconfirmat încă de Israel

”Talibanii sunt în oraş, folosesc difuzoarele din moschei pentru a le spune oamenilor să rămână acasă. Se aud explozii puternice şi focuri de armă, suntem îngroziţi”, a spus Yasan, un localnic contactat telefonic de AFP.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a declarat într-un comunicat că „acest atac face parte din ofensiva de primăvară” lansată la începutul lunii mai ”în mai multe direcţii”.

„Sute de mujahedini echipaţi cu arme grele au preluat puncte de control şi posturi de poliţie din oraş”, a spus el, adăugând că „140 de membri ai forţelor inamice au fost ucişi şi răniţi, dar pierderile din rândurile mujahedinilor sunt reduse”.