DISTRIBUIȚI
Reuters

 Talibanii afgani au cerut luni populaţiei capitalei Kabul să stea departe de „siturile militare” pe care le-ar putea ataca, pentru „a evita victimele civile”. 

„Mujahedinii sunt atenţi să reducă numărul de victime civile în diferite regiuni ale ţării. Dar singurul loc încă afectat este oraşul Kabul”, au scris insurgenţii pe site-ul lor, notează France Presse, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Manevre militare ruseşti în Marea Azov. Circulaţia navelor ucrainene a fost restricţionată

„Motivul este că principalele centre militare şi de informaţii ale invadatorilor sunt situate la Kabul”, justifică ei, acuzând „forţele speciale, NDS (informaţiile afgane) şi alte servicii militare” că se folosesc de civili ca „scuturi umane”.

Talibanii anunţă de asemenea noi atacuri în cadrul ofensivei lor de primăvară, declarând că nu vor „ca un singur civil nevinovat să fie ucis”.

„Prin urmare (…) chemăm locuitorii Kabulului să stea departe de siturile militare şi de centrele de informaţii”.

Potrivit misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), care număra victimele civile din 2009, capitala a devenit din 2017 cel mai periculos loc din ţară pentru civili din cauza înmulţirii atentatelor revendicate de talibani sau de gruparea Stat Islamic.

În primul trimestru 2018, atacurile împotriva populaţiei au făcut de două ori mai multe victime decât în primul trimestru 2017, nota misiunea ONU în aprilie, cu 763 de civili ucişi şi 1.495 răniţi între ianuarie şi martie, dintre care 39% în atentate – faţă de 30% în luptele la sol.

La sfârşitul lunii ianuarie, talibanii au revendicat un atentat cu ambulanţă capcană comis în plină zi în inima Kabulului, care a făcut cel puţin 105 morţi şi peste 200 de răniţi, majoritatea civili.

Citeşte şi: Ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA se poate încheia în toamnă

Insurgenţii au susţinut atunci că numai poliţişti au fost ucişi şi au acuzat presa de minciună.

Pentru analistul Nik Mohammad, acest mesaj se referă „la propagandă: dacă luptaţi în oraş, ştiţi că veţi ucide, că nu există niciun mod de a evita” victimele.

„Kabulul este suprapopulat, instalaţiile militare sunt situate în centru, în mijlocul caselor: guvernul ar trebui să le transfere la periferie”, estimează el.

Dar, pe lângă sediile Ministerelor Apărării şi de Interne, NDS, poliţiei, operaţiunii NATO Resolute Support şi ale multor comisariate, Kabulul este punctat de nenumărate baraje care sunt de asemenea ţinte potenţiale, foarte greu de evitat pentru localnici.