DISTRIBUIȚI

Talibanii au cucerit un nou district controlat de guvernul afgan la periferia Kabulului, cu trei zile înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt proguvernamental, informează AFP, potrivit agerpres.

Districtul Nerkh, situat la circa patruzeci de kilometri sud-vest de capitala afgană, în provincia Wardak, a servit multă vreme drept punct de acces către Kabul sau de bază pentru lansarea de atacuri.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

„Forţele de securitate şi de apărare au operat o retragere tactică a sediului poliţiei locale din districtul Nerkh”, a declarat pentru AFP purtătorul Ministerului de Interne afgan, Tareq Arian.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a precizat că insurgenţii au preluat marţi controlul asupra districtului.

Ministerul Apărării afgan a afirmat miercuri că intenţionează să lanseze o ofensivă pentru a recuceri districtul.

Vaste teritorii din provincia Wardak şi din provincia vecină Logar, strategice pentru a intra în Kabul, sunt controlate sau disputate de ani de zile de talibani.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

Combatanţii talibani încercuiesc tot mai multe centre urbane afgane, dând loc speculaţiilor potrivit cărora ei aşteaptă retragerea americanilor înainte de a lansa ample ofensive împotriva oraşelor ţării.

Cucerirea acestui district intervine în condiţiile în care joi urmează să intre în vigoare un armistiţiu de trei zile, de Aid el-Fitr, sărbătoare musulmană ce marchează săptămâna aceasta sfârşitul ramadanului. Armistiţiul a fost aprobat de talibani şi de guvernul afgan.