DISTRIBUIȚI
Reuters

Gruparea talibană le-a ordonat tuturor luptătorilor săi să-şi înceteze operaţiunile sâmbătă în cinstea semnării acordului cu SUA la Doha, menit să aducă pacea în Afganistan, transmit dpa şi Reuters, scrie agerpres.

‘Mujahedinii vor fi în modul defensiv astăzi pentru fericirea naţiunii datorată semnării acordului’, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, prin Whatsapp.


Citește și : Turcia afirmă că a distrus o ‘instalaţie de arme chimice’ în nord-vestul Siriei

‘Cea mai mare speranţă este că SUA vor rămâne angajate faţă de promisiunile lor în timpul negocierilor şi acordului de pace’, a adăugat el, menţionând însă că avioane ale forţelor străine zboară deasupra teritoriului talibanilor, ceea ce este ‘iritant şi provocator’.

Întrebat dacă talibanii îşi vor relua atacurile după perioada de o săptămână de reducere a violenţelor, care s-a încheiat, Mujahid a afirmat că decizia va fi luată pe baza termenilor acordului.

Între timp, consilierul pentru securitate naţională, Hamdullah Mohib, a declarat că guvernului afgan i s-a comunicat că nivelul de violenţă va fi scăzut şi faţă de situaţia actuală.

Citește și : O delegaţie a PE care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh afirmă că a primit ameninţări cu moartea

‘Acesta este testul real pentru talibani’, le-a declarat Mohib reporterilor la Kabul, înaintea conferinţei de presă comune a preşedintelui afgan reales Ashraf Ghani, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrului american al apărării, Mark Esper.